Två Fall för bluesen
Fyra år tog det för Jenny och Tobbe Fall att värka fram Bloodrain. Arbetet började när Jenny var gravid med dottern Lydia. På den tiden hade paret sin studio hemma i lägenheten och inspelningarna är från alla dygnets timmar. Tobbe kunde väcka Jenny mitt i natten för att sjunga in en låt.
Makarna Torbjörn "Tobbe" och Jenny Fall valde att göra musik efter sin egen kompass. Foto: Privat
Foto:
Jenny berättar att hon alltid tyckt om musik med drag av svärta, vemod och destruktivitet. Hon lyssnar gärna på "ledsna gamla gubbar". Men hon har också sin pappa att tacka för att hon hittade bluesmusiken.
- Han har alltid haft ett brinnande musikintresse, och lyssnat mycket på blues.
- Sedan har den en tonalitet som vi både jag och Tobbe känner oss dragna till. Den kommer naturligt för oss.
Rynkar på näsan
- Men man kan tänka sig att bluespuritanerna rynkar på näsan år vår musik. Det är inte ren blues. Men det bryr vi oss inte om. Det är en sorts världsmusik, berikad med orientaliska tongångar och instrumentala klanger som ligger långt ifrån bluesen. Vi har också blandat med modernare trummor.
Jenny och Tobbe Fall började spela blues när de var i 15-årsåldern. De blev något av lokalkändisar i Norrköping med sitt band Blues Dynasty som spelade flitigt från 1984 till början av 90-talet. Sedan har de också haft en mängd andra projekt, bland annat haft ett popband.
Genom åren har de också samarbetat både med varandra och med andra musiker, särskilt Torbjörn som är frilansgitarrist. Men sällan i något projekt som har varit helt eget.
- Vi har arbetat mycket tillsammans genom åren. Men åt andra. Det här var vårt darling-projekt, säger Jenny.
- Vi har inte tjänat några pengar på det här. Vi har gjort det enbart för att vi har velat. Det kan vara oerhört stimulerande att jobba med andra, men när man blir äldre får man en obetvinglig lust att visa sin egen ton, sitt eget jag, och sedan får det bära eller brista.
Hur fungerar det att arbeta ihop?
- Väldigt bra, många gifta par tycker att det är pest att jobba med sin äkta hälft. Det är klart att jag slitits mellan modersrollen och det här, men det har ändå funkat väldigt bra. Vi kan säga ifrån till varandra, och vi har musicerat ihop så länge att vi förstår varandra. Det ger ett väldigt försprång.
Studio på stan
I dag har paret inte längre studion hemma i lägenheten, utan i en annan lokal. Det blev ett lyft, berättar Jenny.
- När vi gick över tröskeln till studion hemma var det svårt att skilja på rollerna. När vi hade barnvakten och dottern utanför dörren, var det svårt med gränserna. Men nu känns det jättebra och vår dotter Lydia börjar äntligen acceptera att vi håller på med musik.
- Tidigare har hon varit provocerad av det. När hon var mindre satte hon handen för min mun och ville inte att jag skulle sjunga Jag tror att det handlar om någon sorts instinkt, att barnen känner att fokus dras från dem. Jag har hört av flera kompisar att deras barn försökt att få dem att inte musicera.
Genom Internet har musiken nått ut i världen. Bland annat har låtar från skivan nått radiostationer i Polen, England, Argentina, Kanada, Frankrike och Australien.
- Nätet är fantastiskt bra att använda sig av. Att man kan få ut musiken snabbt och få omedelbar respons, det är häftigt. Jag tycker att vi nått ut väldigt bra.
Nu planerar makarna Fall att ge sig ut och spela på klubbar med ett live-band.
- Det kommer nog inte bli helt enkelt att omsätta skivan i livetolkningar. Det blir inte samma sak. Men det viktiga är att få ut essensen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!