Teater som verktyg i vården
Teater Näktergalen gör teater om vården för vården - med personal inom vård- och omsorg i rollerna.
"De sista pusselbitarna" - scener ur omsorgsarbetets vardag" heter föreställningen med premiär idag. Skådespelarna är amatörer och kommer från olika äldre- och handikappboenden i kommunen.
- Scenerna har vi arbetat fram tillsammans och alla har bidragit med sina erfarenheter från yrkeslivet. Publiken ska känna igen sig. Men allt har spetsats till, för teater är verklighet i koncentrerad form, säger Kristofer Nilsson, regissör.
Han kom i kontakt med arbetssättet genom teatergruppen Etiketterna i Jönköping. De använder teatern för att starta diskussioner om etik och bemötande i äldreomsorgen. Metoden har sedan använts framgångsrikt även i Mjölby.
I Norrköping heter teatergruppen Näktergalen och namnet syftar förstås på Florence Nightingale.
- Men ordet galen finns också med, det känns passande. Sedan har jag hört att näktergalen är den enda fågel som sjunger i mörker. Det blir något symboliskt för oss, säger Kristofer Nilsson.
Teaterprojektet är ett samarbete mellan Norrköpings kommun och Äldrecentrum Östergötland. Det är en mindre del i ett större projekt med syftet att förbättra det professionella bemötandet inom omsorgen.
Skådespelarna själva vittnar om att teatern gett dem insikter och fått dem att reflektera över sitt arbete.
- Det har slagit mig vilket glapp i kommunikationen som finns mellan brukare och personal, respektive personal och chefer. I min roll åskådliggörs det glappet, säger Bjarne Nordbö, undersköterska på Wijikagården.
- Med teatern har man växt som människa. Man ser verkligheten från nya synvinklar och ställer sig frågor kring hur man beter sig i olika situationer, säger Caroline Bergfeldt.
Fyra föreställningar ges i vår, men eventuellt kan blir det fler efter sommaren. Efter teatern följer diskussioner i grupper kring problemområden som föreställningen tagit upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!