Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensk vård i svarta toner

Svarta vykort - En läkares försvarstal är en monolog som bygger vidare på Marcus Birros bok om förlusten av två barn.  Skådespelaren Mikael Ericsson ikläder sig en vit läkarrock över en svart sorgdräkt.

Pjäsen Svarta vykort bygger på Marcus Birros bok med samma titel. "Marcus saknade att han inte fick någon debatt efter boken. Det resulterade i pjäsen." Säger skådespelaren Mikael Ericsson.Foto: Mikael Andersson/Eskilstuna Kuriren

Pjäsen Svarta vykort bygger på Marcus Birros bok med samma titel. "Marcus saknade att han inte fick någon debatt efter boken. Det resulterade i pjäsen." Säger skådespelaren Mikael Ericsson.Foto: Mikael Andersson/Eskilstuna Kuriren

Foto: Mikael Andersson

Kultur och Nöje2008-12-05 03:00
Läkaren, en namnlös hjärtspecialist, berättar om sin sorg och ilska efter att hustrun Maria nyligen avlidit i cancer. Vårdcentralen missade cancern och när diagnosen ställs är det i ett sent skede och oddsen dåliga. Läkaren anklagar nu vården, och rannsakar samtidigt sig själv. Vården betraktas både utifrån och inifrån, från patientens perspektiv och läkarens. Med svarta penseldrag inringas problemen inom svensk sjukvård: empatifattig personal som lämnar cancerbesked på telefonsvararen, onåbara vårdcentraler och vårdslarv. Vardagen blir oöverstiglig efter hustruns bortgång och läkaren beskriver tillvaron som att leva i en glaskupa. Lite så känns tyvärr Mikael Ericsson i sin roll. Han är som fången i en kupa, där uttrycken dämpas. Tonläget är en smula monotont och pauseringarna långa. Det bränner aldrig riktigt till. Den där bottenlösa sorgen från en hudlös människa ångar inte från scenen. Han lyckas inte nå ut och beröra. Kanske blev rollen för svår, när erfarenheterna är självupplevda? Manuset innehåller en del starka formuleringar, men omvandlat till teater faller den mesta av den raka och svepande texten ganska platt. Alltihopa tenderar mest att låta just som uppläst text och emellanåt blir det plakatmässigt, fast utan någon riktig glöd i engagemanget. Som teater betraktat är föreställningen stillastående och utan dynamik. Men trots sina brister kanske den kan fylla en viktig funktion som diskussionsunderlag när den spelas för vårdpersonal och politiker. Blicken kanske då också kan lyftas bortom sjukdomsbilden, och fokusera på hur en mänsklig och värdig sjukvård skulle se ut. Det skulle behövas.

Svarta vykort - En läkares försvarstal

Kulturkammaren

Manus: Marcus Birro och Mikael Ericsson

Regi: Gunilla Nyroos

I rollerna: Mikael Ericsson

Ljud/ljus: Jimmy Ström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!