Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensk lek visas i Moskva

Helene Larsson är utställningskoordinator för Riksutställningars satsning ”Lek!”.
FOTO: SOFIE WIKLUND/PRESSENS BILD

Helene Larsson är utställningskoordinator för Riksutställningars satsning ”Lek!”. FOTO: SOFIE WIKLUND/PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2004-06-02 06:00
A strid Lindgren och FN:s barnkonvention är utgångspunkterna för Riksutställningars "Lek!". En satsning som är mer än en utställning - den vill verka för barnens rättigheter i de länder där den visas. I Serbien kan det leda till att landet får en barnombudsman, i Ryssland vill man väcka förståelse för lekens betydelse.
- Lek är viktigt och är faktiskt en rättighet som är inskriven i barnrättskonventionen, säger Helene Larsson, utställningskoordinator.
En vargpojke väser förbi och kräver lite uppmärksamhet innan hon kan fortsätta.
- Visionen är att få de vuxna som är med barnen att se att lek är viktigt. Det var ju en av Astrid Lindgrens viktigaste saker, att leka, hon lekte ända tills hon var 90 år.
I Sverige har lekens betydelse för barns utveckling och välbefinnande börjat uppmärksammas mer och mer. Parallellt med alla rapporter om stressade barn med en färdig karriärplan i tioårsåldern hålls också seminarier om vikten av den fria leken - den som inte har något matnyttigt syfte eller krav på prestation.

Inte för alla
Barnens rätt till livet, leken och vilan är utgångspunkterna för denna utställning som arrangeras till Astrid Lindgrens minne. Här finns en rik samling utklädningskläder, stora kuddar att bygga torn eller hus med och en stilla vrå där man kan lyssna till Astrid Lindgrens berättelser. Testpatrullen, en trea från Mälarhöjdens skola i Stockholm, är högljutt nöjda med utställningen - inom tre sekunder är alla lekstationer upptagna.
- Det är en bra utställning, roligast är att klä ut sig, tycker Annika Hansson.
- Bra med en utställning för barn, men det är inget nytt direkt, allt som finns här har alla redan sett förut, invänder Tobias Koppel.
Påminner den någonting om Astrid Lindgren?
- Nja, inte så mycket, men det finns ett rum där man kan leka inte-nudda-golv, som Pippi brukar göra, säger Adrian Engdahl.
I många länder är barnens lekande långt ifrån en rättighet.
- På många ställen tänker man inte så och därför har vi plockat fram citat ur barnkonventionen som blir väldigt tydliga i samband med barnens lekande i utställningen, säger Helene Larsson.
Arrangemangen kommer att ha olika fokus i de olika länder där den ska visas. I Ryssland, där "Lek!" invigs i september, står barn med funktionshinder i centrum, i Serbien fokuserar man på barnrättsfrågorna och har bjudit i svenska barnombudsmannen.
- Med den här utställningen vill man lyfta frågan om att införa en barnombudsman i Serbien, och det är en enormt stor politisk fråga.
"Lek!" ska även visas på Centre Pompidou i Paris och i Berlin och Wien. Tillbaka till Sverige kommer utställningen 2006. Invigningen äger rum i Moskva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!