Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Subtil vampyrfilm som är välgjord

Oskar är en ensam pojke som lever med sin mamma. Han har inga vänner och är dessutom grovt mobbad. Han drömmer om att hämnas. Hämndlystnaden får sig möjlighet att realiseras när en flicka flyttar in i byggnaden med sin pappa.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2008-10-13 03:00
Eli, som flickan heter, uppmuntrar Oskar att stå emot mobbarna och slå tillbaka. Så långt är det här som vilken film som helst. Skillnaden är att tidigt i filmen kommer element in som inte passar in i vanligt svensk förortsliv. Elis pappa mördar en pojke och tappar honom på blod. Eli går inte i skola och kommer bara ut om natten. Eli kan inte äta godis utan att kräkas. Det är alltså en film om vampyrer. Men "Låt den rätte komma in" skiljer sig från många vampyrfilmer genom att vara subtil. Här finns inga huggtänder, vitsminkningar eller hejdlösa vampyrfester. På samma gång finns en del klassiska vampyregenskaper som att Eli inte tål ljus, behöver blod och blöder sönder om hon går in någonstans där hon inte är bjuden. Det blodiga är gjort snyggt och skickligt. Hoyte Van Hoytemas foto står ut genom att vara diskret, vacker och rysligt. Det finns stunder i filmen där jag kände att här finns något som jag missar därför att jag inte har läst boken. Vissa scener kunde ha klippts bort utan problem. Ett annat problem med filmen är att den är lite långsam. Regissör Tomas Alfredsson lyfter farten ibland, och så sänks den igen. Det är bara under den sista halvtimmen som flytet kommer igång rejält. Tomas Alfredsson, son till Hans Alfredsson, har gjort många olika saker i sin karriär, till exempel filmen "Fyra nyanser av brunt", tv-serien "Bert" och musikalen "My Fair Lady". Här imponerar han med en så annorlunda film jämfört med tidigare. I stort är det en bra och välgjord film, men den är inte fantastisk. "Låt den rätte komma in" kan å ena sidan ses som Oskars revansch mot samhället och en vacker vänskap. Å andra sidan kan det kännas som en bitterljuv tragedi. Pojken som bara ville ha vänner hamnar i en värld mycket större och läskigare än sin egen. Efter att ha sett filmen vet inte jag själv vilket. Kanske är det båda. Ingenting gott som inte för med sig något ont.
FLIMMERFILM Låt den rätte komma in Hörsalen Regi: Tomas Alfredsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!