Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Strindbergs teater öppnar igen

22 januari, på August Strindbergs födelsedag, invigdes Strindbergs Intima Teater i Stockholm, ej att förväxla med Intiman. Ture Rangström är konstnärlig ledare och mycket nöjd med renoveringen.
FOTO: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD

22 januari, på August Strindbergs födelsedag, invigdes Strindbergs Intima Teater i Stockholm, ej att förväxla med Intiman. Ture Rangström är konstnärlig ledare och mycket nöjd med renoveringen. FOTO: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2003-01-27 00:00
August Strindbergs egen teater hade rykte om sig att vara en experimentell scen. Efter omfattande renoveringar öppnar Strindbergs Intima Teater igen - nästan hundra år senare.
Frågan om en Strindbergsteater i Stockholm har drivits i många år, av olika föreningar och intressenter. När den nu har blivit verklighet är det Strindbergsmuseet, ett stenkast från teatern, som står som huvudman.
Den 22 januari, på författarens födelsedag, invigdes Strindbergs Intima Teater.
- När det finns en naturlig plats där Strindberg själv har varit verksam och haft en massa idéer om dramatik och skådespelarkonst vore det tokigt att inte dra nytta av det. Det finns ingen anledning att göra något annat här, säger teaterns konstnärliga ledare Ture Rangström.

<b>Stjärnhimmel i salongen</b>
Resultatet av renovering och ombyggnation är en liten teater med drygt hundra sittplatser i halvcirkel kring scenen. Taket kan tändas och bli en stjärnhimmel, ställd efter August Strindbergs födelse, den 22 januari 1849. Stolarna är ritade av Ivar Tengbom och fanns ursprungligen i Stockholms konserthus.
När Strindberg själv drev teatern tillsammans med August Falck, 1907 och 1909, fick den ett internationellt rykte som experimentteater. Här hade flera av Strindbergs kammarspel premiär och nu är teaterns motto att verka i Strindbergs anda.
- Naturligtvis ska vi spela Strindberg här. Han är anledningen till att vi är här, det går aldrig att komma ifrån, Men det betyder inte att vi bara ska spela Strindberg. Vi kommer att ägna oss åt nutida dramatik och åt spännande gästspel, säger Ture Rangström.
- Vi ska känna friheten. Här slogs Strindberg mot Dramaten och de andra etablerade teatrarna och det känns lite som att vi också är en liten, fri grupp. Med Strindberg i ryggen.

<b>En egen produktion</b>
Ekonomiskt har man en budget som räcker till en egen produktion per år och teatern har ingen egen ensemble. Först ut är Rickard Turpins uppsättning av Fritänkaren, en Strindbergpjäs som förutom en radiouppsättning aldrig spelats förut. I mitten av mars är det premiär.
Resten av tiden fylls med gästspel, som Stockholms stadsteaters Till Damaskus i april. Dessutom ska den gamla kulturbiografen Fågel Blå återuppstå på teatern, antagligen en kväll i veckan.
Drömprojektet för Ture Rangström är att göra verklighet av Strindbergs gamla planer.
- Strindbergs vision för Intima Teatern var att göra Ett drömspel. Man försökte, men det blev aldrig av. Det var för komplicerat och mycket teknik. Men det finns i bakhuvudet nu, stjärnhimlen är ett steg på vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!