Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sparks vill ha hjälp att göra musikal av Stakka Bo

Legendariska popduon Sparks vill ha svensk hjälp.
De vill att Johan Renck ska regissera gruppens första film - en musikal.
- Vi vill verkligen arbeta med honom, säger Russell Mael i Sparks.

Russell och Ron Mael har inspirerat generationer med Sparks musik. Nu vill de göra en musikalfilm med Johan Renck.
FOTO: PONTUS LUNDAHL/PRESSENS BILD

Russell och Ron Mael har inspirerat generationer med Sparks musik. Nu vill de göra en musikalfilm med Johan Renck. FOTO: PONTUS LUNDAHL/PRESSENS BILD

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2004-03-29 06:00
Sparks är ett av pophistoriens mest inflytelserika band, som sedan 70-talet gett inspiration åt flera generationers stjärnor - från Queen och Morrissey till Erasure och Depeche Mode. Fast de har aldrig nått lika stora kommersiella höjder som banden som följt i deras fotspår.
Bröderna Ron och Russell Mael har gjort musik ihop i 35 år, men deras kreativitet fortsätter att flöda. Nu tänker de göra en filmmusikal av senaste albumet "Lil´ Beethoven" och då vill de jobba med Johan Renck, alias Stakka Bo, världsberömd rockvideoregissör åt stjärnor som Madonna och All Saints.
Egentligen skulle han ha regisserat en dvd-film med Sparks, som gruppen spelar under tre konserter i Stockholm den 27-29 mars, men nu vill gruppen istället att han tar sig an musikalen.
- Det var faktiskt en svensk bekant i New York som föreslog Johan som regissör. Han känner Johan och berättade att han var en duktig regissör och en stor fan av vår musik. Vi pratades vid och kom bra överens, säger Russell Mael.
Under besöket i Stockholm ska Sparks träffa Johan Renck och diskutera projektet närmare. Johan Renck hälsar genom sin assistent att han inte vill prata om det eventuella projektet förrän det finns något konkret att berätta.

Drömprojekt
Men för Sparks är det en drömprojekt. För tio år sedan var de nära att göra en musikal med Hollywoodstjärnan Tim Burton som regissör, men då rann det ut i sanden. Nu ska det bli av med "Lil´ Beethoven".
- Folk har hela tiden sagt att den låter som en filmmusikal så vi har försökt komma på hur vi ska få in en story som binder ihop sångerna och får in det under ett tak. Förhoppningsvis kommer vi att samarbeta med Johan om det går bra, säger Ron Mael.
Musikalfilmen är bara ett av alla projekt som gjort att rockhistorien för alltid har en plats vikt för Sparks. Bland annat samarbetade de redan i slutet av 70-talet med discoproducenten Giorgio Moroder och likt Kraftwerk influerade en senare våg av elektronisk dansmusik.
- Vi har varit inflytelserika under flera perioder. Vi har gått igenom så många olika faser och vi har influerat folk på olika sätt, säger Ron Mael.
- Många band gillar att vi spelade in dansmusik med Giorgio Moroder redan 1979, medan artister som Morrissey mer gillar vårt tidiga material och inte alls dansmusiken, säger Russell Meal.
Har ni någon gång hört en låt och sagt: "Äh, det där gjorde vi redan på 70-talet?"
- Det händer ibland, som när vi hörde "Bohemian Rhapsody" första gången, säger Ron Mael. Vi hade gjort sånt tidigare
Sa Freddie Mercury att han inspirerats av er?
- Han sa aldrig det, men det behövde han inte. Men, 1972...,säger Russell Meal och ler.
Queens "Bohemian Rhapsody" kom ut 1975.
- Andra band har lyckas göra musik på ett mer kommersiellt sätt än vad vi kan göra, men det är bara så det är, säger Ron Mael utan ett spår av avund i rösten.
Det är ständigt nya generationer musikfans som upptäcker Sparks, genom sina föräldrars skivsamlingar eller genom musiktidningar. Sparks skulle därför kunna resa runt och bara spela sina gamla hits, men det ligger inte för dem.
- Vi skulle kunna tjäna mer pengar om vi valde att bara spela nostalgiturnéer, men det är väldigt viktigt att spela vår nya musik. Det är det som skiljer oss från andra band och som gör oss unika, säger Russell Mael.

<B>Fakta/Sparks</B>
Sparks hette först Halfnelson när gruppen bildades 1970 i Los Angeles. 1971
debutalbumet "Sparks", producerat av Todd Rundgren. Efter namnbyte och en flytt till England då alla dåvarande gruppmedlemmarna fick sparken började Sparks om med nya musiker. Albumet "Kimono my house" blev en hit 1974 med singeln "This town ain´t big enough for the both of us" som topplisteframgång.
Sparks blev en duo 1976 och började i slutet av 70-talet samarbeta med disocproducenterna Giorgio Moroder och Harald Faltermeyer. 1983 fick gruppen sin största hit på USA-listan med "Cool places". Skivorna har kom allt mer sporadiskt under 80- och 90-talen samtidigt som Ron och Russell Mael ägnade sig åt filmmusik och andra projekt.
Senaste albumet "Lil" Beethoven" kom 2002.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!