Spännande om mannen som blev en egen affär
Foto:
Ebbe Carlsson var sannolikt en av de mest kompetenta och socialt begåvade maktflugor som snurrade runt Olof Palme och hans pojkar. Efter diverse journalistiska och politiska arbeten (han var bl a på anställningsintervju här på Folkbladet) kom han i början av 1970-talet till Stockholm som politisk reporter för handelstidningen i Göteborg - GHT.
På den tiden var det bara att knalla in på kanslihuset, slå sig ner i väntrummet utanför statsministerns rum och slänga käft med dem som passerade. Ebbe Carlsson kom snabbt på god fot med Anders Ferm - en av Palmes pojkar - som hade rummet mittemot Palmes. Dörren mellan rummen var oftast öppen och Ebbe deltog snart otvunget i de samtal som fördes i partitoppen.
Senare kom Ebbe att göra sig oumbärlig som halvtids pressekreterare åt justitieministern Lennart Geijer. Redan här, femton år innan Ebbe Carlsson-skandalen briserade, syns Ebbes dragning åt det polisiära. Utan några formella beslut eller order tilldelades han en huvudnyckel till Polishuset och gavs rätten att rekvirera civila och målade polisbilar!
I sin bok "Ebbe - mannen som blev en affär" (Bonniers 2007) har Anders Isaksson sin vana trogen, gått mycket grundligt tillväga i sitt författande. Någonstans mitt i boken känns det dock som om både författaren och läsaren går bort sig i redogörelser av alla möten mellan Ebbe och Palme, Ebbe och Nils Erik Åhmansson, Ebbe och Anna-Greta Leijon, Ebbe och Ingvar Carlsson, Ebbe och Sune Sandström, Ebbe och Carl Lidbom och Ebbe och Hans Holmér.
Men frånsett detta är det en spännande och lättillgänglig bok som Isaksson åstadkommit.
Den som fick betala det högsta politiska priset för att socialdemokratin tillät Ebbe att leka privatspanare under deras beskydd var Anna-Greta Leijon. Isaksson berättar att Leijon väste "jag vill aldrig se dig mer i hela mitt liv" åt Ebbe när de sprang på varandra på stan på våren 1988. Hon blev bönhörd.
Ebbe Carlsson dog i augusti 1992 i sviterna av aids.
Men han lever kvar som en affär. Och som en påminnelse om hur det kan gå när stat och parti, efter årtionden av maktinnehav, glider ihop på ett ohälsosamt sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!