Slitstark trio tar köksvägen
NORRKÖPINGFrifot har funnits i drygt femton år. Det är längre än många äktenskap håller. De många sidoprojekten ger trion ständigt nya influenser, starkare livskraft och trygghet.- I musikens värld ska man ha många älskare och älskarinnor, där kan man tänja på gränserna. Det är annorlunda än äktenskapet, säger Ale Möller skrattande på telefon.
Några av Sveriges allra främsta folkmusiker, trion Frifot, kommer till Norrköping den 10 maj för att likt Näcken spela i Strömmen åja nästan på Arbetets museum, om man ska vara korrekt. Från vänster: Lena Willermark, Per Gudmunsson och Ale Möller. FOTO: PRESSENS BILD
Foto: Fotograf saknas!
- Vi har gjort musikaliska utflykter åt det lyriska hållet, men nu ville vi ha närvaro och kökskänsla, säger Ale Möller.
Han förklarar att köket är något av ett heligt rum för många folkmusiker. Det är där, i hemmets enkla och varma vrå, instrumenten kommer fram och kreativiteten spirar.
<b>Värme och intensitet</b>
- Vi pratade innan vi satte igång med skivan om vad vi ville göra. Och det slutade med två ord: värme och intensitet. Vi fick till en väldigt speciell stämning i studion och den sökte vi medvetet, berättar Ale.
- Känslan på skivan är viktig för oss. Jag har hundratals skivor i min samling, men några spelar jag aldrig. Medan vissa vill hoppa ur skivhyllan och spelas hela tiden. Det är lätt att spela snyggt, men det krävs stämning och känsla för att locka mig till lyssning.
Frifot bildades 1987 och består fortfarande av originalmedlemmarna: Ale Möller (mandola, folkharpa och flöjter), Per Gudmunsson (fiol och säckpipa) och Lena Willermark (sång och fiol).
- Trots att vi har spelat ihop så länge har det varit påfallande lite gruff och gräl, få kriser, säger Ale uppriktigt.
Ett nytillskott i ljudlandskapet är Pers och Lenas altfioler. De stäms extra lågt för att få en mustigare klang.
Skivan innehåller både uppteckningar och nyskrivningar i sann Frifotanda.
- För oss är den blandningen naturlig. Det är traditionsmusik, men en levande tradition förändras hela tiden, säger Ale.
<b>Slitstark musik</b>
Folkmusik gifter sig gärna med rock, pop och jazz. Men Frifot ligger ganska nära traditionen. Trion har heller inte strävat efter att ändra stil genom åren, men däremot att hålla sinnet öppet för nya impulser. Gruppen har nyfiket och lustfyllt grävt djupare i traditionen och förfinat uttrycken.
Ale Möller förklarar att folkmusik inte är någon färskvara och heller inte får vara det. Den hamnar sällan på hitlistorna, men om den är bra blir den heller inte daterad. Folkmusik måste således vara slitstark, för att tåla att spelas i flera hundra år.
<b>Ingen stress</b>
Därför sjunger Frifot långsamhetens lov, ingen låt får stressas fram. De måste nötas och tjötas för att sakta hitta sin rätta form.
- Att lära in en låt kan gå på en halvtimme, men det gäller att få den att krypa innanför skinnet. Det kan ta månader. Jag spelar den hemma, om och om igen, för att frasera den så det blir bra.
- Det kan vara för trettionde gången man spelar en låt som det plötsligt sitter, så där så man ryser utefter ryggraden.
- Men låtarna är väldigt opålitliga och det finns låtar som vi inte spelat på tio år för att vi inte lyckats återupprepa dem.
- Vi har ju inga trummor och bas, därför är rytmen inte exakt, utan böjlig, vi måste skapa den.
Nu turnerar Frifot i Sverige och den 10 maj är det dags för Norrköping. När det gäler turnéer försöker gruppen undvika att åka omkring med ett färdigt turnépaket.
- Vid varje konserttillfälle brukar vi försöka känna av stämningen och hitta ett kodord för kvällen, till exempel täthet, för att hitta ett gemensamt fokus.
Det är lätt att tro att Frifots folkmusik är en svensk angelägenhet. Men i senare i år väntar en turné i Japan, där intresset växer för svensk folkmusik och gruppen har tidigare gjort flera turnéer i landet. I USA har Frifot röstats fram till bästa utländska grupp i landets största världsmusiktidskrift på nätet, RootsWorld.
<b>Det exotiska lockar</b>
Att det gått så bra för Frifot utomlands tror Ale har flera orsaker. Till en början kan det exotiska locka.
- Det nya och okända ger en kick, men den varar ganska kort tid, efter en stund måste vi kommunicera med publiken så att musiken känns angelägen.
Men han tror även att det handlar om en törst efter musik med historia.
- De människor som får en insikt om att vi som lever nu inte är först på jorden kan känna en längtan att hitta en kontinutiet bakåt.
I väntan på Norrköpingbesöket får vi släcka törsten med "Sluring".
FOTNOT: Sluring har två betydelser, enligt Nationalencyklopedin. Dels är det en sorts norrländsk kolbulle och dels är det en enkel soppa av kött- eller fläskspad.