Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så olika men ändå så lika

Sheriff Shane Fenton i Texas, USA. Foto: Jan Banning

Sheriff Shane Fenton i Texas, USA. Foto: Jan Banning

Foto: Robert Svensson

Kultur och Nöje2011-01-22 03:00

Mellan åren 2003 och 2007 kuskade holländaren Banning tillsammans med en författare runt i världen och dokumenterade det byråkratiska maskineriet. Det resulterade i en serie om ungefär 300 fotografier varav 51 nu visas i utställningen kort och koncist titulerad "Byråkrater" på Arbetets museum. 2004 fick Banning rent av pris i porträttkategorin vid World Press Photo Awards med en bild från utställningen.

Spontana bilder

Niklas Cserhalmi, utställningschef vid Arbetets museum, berättar om förfarandet när fotografen tog sina bilder:

- Strategin var sådan att de efter att ha fått tillstånd började prata med folk på arbetsplatserna och författarens uppdrag var att distrahera personen som skulle fotograferas medan Banning satte upp sin utrustning. Det var för att de inte skulle hinna förbereda sig och sen var det bara titta in i kameran.

Följaktligen är bilderna ganska spontana och skrivbord och arbetsrum har fångats så som de ser ut i den vardagliga driften.

Byråkrater från åtta olika länder (Jemen, Bolivia, Frankrike, Liberia, Kina, USA, Indien och Ryssland) finns representerade i utställningen och skillnaden på arbetsmiljöerna är påtaglig. Kontrasterna mellan Alfred C. Garley, viceagent hos skattemyndigheten i Liberia, och amerikanske sheriffen Shane Fentons skrivbord är exempelvis oerhört stora.

Ändå finns ett igenkänningsmoment i varje porträtt. De hör ihop. Det är människor som får byråkratins kugghjul att oförtrutet snurra vidare och i förlängningen få samhället att fungera.

- Vissa av bilderna är nästan absurda, men Banning hoppas ändå att de visar medkänsla med "invånarna i statens labyrinter av papper" som han kallar dem, säger Cserhalmi.

I samband med utställningen gör man också från museets sida ett försök att samla in skildringar av de lokala byråkraterna. Under utställningsperioden är det fritt fram för besökarna att maila in bilder från sina arbetsplatser. Dessa kommer sedan att samlas i en egen del av utställningen.

Ett tiotal bilder hade under torsdagen redan kommit in trots att utställningen inte ens invigts.

- Tanken är att det under utställningen ska växa fram, man kanske blir inspirerad efter att ha sett den och vill skicka in sin egen bild, säger Felicia Eriksson, informationschef vid museet.

- Det borde kunna bli en del bilder. Vi har ju flera statliga verk i stan och dem får man ju ändå kalla byråkrater.

UTSTÄLLNING

Jan Banning - Byråkrater

Arbetets museum

22 januari - 27 mars

Så olika men ändå så lika.

Stationerade bakom sina skrivbord sitter byråkrater världen över och utför ett liknande jobb, men under oerhört olika förutsättningar. Holländaren Jan Banning tog med sig kameran ut för att dokumentera dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!