Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reinfeldt visste vart han skulle redan 1992

Anita Kratz avslutar sin bok med en jämförelse mellan Fredrik Reinfeldt och den framlidne, kinesiske kommunistledaren Deng Xiaoping. Båda har varit "uträknade både en och två gånger och ändå kommit igen".

Kultur och Nöje2008-10-09 03:00
Enligt Kratz har Reinfeldt även pragmatismen gemensam med Xiaoping. "Precis som Deng", skriver Anita Kratz är Reinfeldt redo att "offra många heliga kor" för att nå sina politiska mål. Boken bygger på Anita Kratz intervjuer med Fredrik Reinfeldt. Av och till har hon intervjuat honom sedan han vann den hårda ordförandestriden i moderaternas ungdomsförbund 1992. Intervjuerna som ligger till grund för boken har sedan pågått ända fram till Reinfeldts besök i Kina i april i år. Hon har således följt honom i sexton år. Det långa tidsintervallet är givetvis en styrka. Kratz har kunnat lägga märke till politiska och personliga förändringar hos Reinfeldt. Men bokens styrka är också dess svaghet. Bilden av den unge muf-aren Reinfeldt riskerar att bli tillrättalagd för att passa bilden av partiordföranden och statsministern Reinfeldt. Som läsare får man lätt intrycket att Fredrik Reinfeldts öde och agerande har styrts av en Stor Plan att bli partiledare och statsminister. I några av de många intervjuer som återges i den drygt 500 sidor tjocka boken får i och för sig Reinfeldt möjlighet att argumentera emot föreställningen om att han planerat sin resa mot toppen i detalj. Men bokens tendens är likafullt tydlig; Reinfeldt visste vart han skulle redan 1992. Men så fungerar det inte. Självklart fantiserar de flesta unga och drivna politiker om att få ta på sig "kaptensbindeln i landslaget". Men livets gång och politikens förlopp är oberäkneligt. Till exempel kunde den unge Reinfeldts kritik av "bunkergänget" runt Carl Bildt lika gärna ha fört Reinfeldt ut ur politiken för gott. Genom slumpens spel blev det nu inte så. Men att det blev som det blev hade varken Fredrik Reinfeldt eller någon annan, en aning om i förväg.
Anita Kratz har åstadkommit
en gedigen skildring av det inre spelet i moderaterna. Flera av de ledande figurerna - Anders Borg, Bo Lundgren, Per Unckel, Gunnar Hökmark, Ulf Kristersson, Gunilla Carlsson, med flera - har talat frankt och öppenhjärtigt med författaren. Det är inget snack om att Anita Kratz har skrivet ett spännande stycke politisk nutidshistoria. Jag läste boken med stor behållning. Men hon borde, som sagt, ha tonat ner bilden av Ensamvargen Reinfeldts Stora Plan. Tillfälligheternas spel har styrt såväl Deng Xiaopings som Fredrik Reinfeldt karriärer.

Anita Kratz

Reinfeldt

Enamvargen

(Norstedts)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!