Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Räddad från glömskan

NORRKÖPING: Pjäsen Räddad har legat i träda i nästan hundra år. När Östgötateatern nu lyfter fram kvinnliga stjärndramatiker räddas Alfhild Agrells verk ur glömskans grepp och presenteras som en brutal, skarp och humoristisk melodram.
- Den visar på förtryckandets elände, men pekar visionärt framåt, säger Jenny Andreasson, regissör.

Räddad beskrivs som en våldsam melodram om ett frostigt äktenskap, där Viola (Monica Wilderoth) lever under förtryck.Foto: Östgötateatern

Räddad beskrivs som en våldsam melodram om ett frostigt äktenskap, där Viola (Monica Wilderoth) lever under förtryck.Foto: Östgötateatern

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-08 06:00
Alfhild Agrell var under sin storhetstid på 1880-talet en omhuldad dramatiker och hennes Räddad spelades runt om i Europa. Trots det har hon suddats ut från ur vår teaterhistoria. Verket har avfärdats som indignationsdramatik och ospelbar äktenskapsmelodram.
Senast Räddad gavs var på Stora teatern i Stockholm 1910. Men nu sätts åter strålkastarljuset på sekelskiftets kvinnliga dramatiker i Östgötateaterns och Riksteaterns projektet Spets. Under det kartläggningsarbete som regissören Jenny Andreasson deltog i hittades omkring hundra pjäser skrivna av kvinnor mellan 1850 och 1910.
- Ett av de starkaste korten var Räddad. Det är en välskriven och tänkvärd pjäs med kraft. Jag tycker om ilskan som finns i botten. Den passade mitt temperament, säger Jenny Andreasson.

Var misstänksam
Men till en början kände hon en viss misstänksamhet. Det var svårt att skjuta bort tankar om varför verken fallit i glömska. Om de inte spelas på alla år, då kan de väl inte vara bra? Och hur sanna är de nedlåtande omdömen de fått?
- Först tyckte jag att Räddad var en platt historia, men vid en läsning på teatern framstod den plötsligt som mer spännande. Det är tydligt att materialet bär och att Agrell förstår sig på dramatik.
- Det har slagit mig att den är som en genusanalys 100 år innan begreppet började användas. Den väcker hela tiden associationer till våra liv i dag. Det är knappast någon nyhet att vi fortfarande lever i ett samhälle där kvinnor förfördelas. Räddad ger en historisk förståelse, visar på förtryckandets elände men pekar visionärt framåt.

Frostigt äktenskap
Dramat kretsar kring ett frostigt äktenskap, där makens förtryck och förlustelser drabbar hustrun Viola. Men maktbalansen rubbas och fasaden krackelerar när de ekonomiska förhållandena förändras. Frågor ställs om förtryckets mekanismer, pengarnas och kärlekens betydelse. Rollen som den lidande, svartklädda, Viola spelas av Monica Wilderoth - som inte tidigare synts på Östgötateaterns scen.
- Jag har varit aktiv feminist sedan jag var 17 år. Så den svåraste utmaningen har varit att klä sig i en kostym med korsett och gestalta en tjej som blir helt tillplattad. Jag blir aggressiv och får kämpa med att inte visa för mycket, inte heller spela för mycket martyr.

Kvinnor utestängs
Monica Wilderoth är en av krafterna bakom den upproriska och feministisk teatern Terrier i Malmö. Hon upplever institutionsteatern som en ganska konservativ miljö, där vissa auktoriteter aldrig ifrågasätts av manliga teaterchefer.
- Med diffusa omdömen om "konstnärliga kvaliteter" stängs kvinnliga dramatiker ute. Vi ifrågasätter kvaliteten hos kvinnliga dramatiker som glömts, på ett sätt vi aldrig skulle komma på tanken att ifrågasätta Tjechov. Han ingår redan i dramatikens kanon.
Men finns det då inte en risk att ett projekt som "Spets" lever sitt liv vid sidan om teaterns vanliga repertoar och att kvinnorna återigen glöms när projektpengarna tar slut? Det tror inte Jenny Andreasson.
- Målet med projektet är att det ska integreras i teaterns vanliga repertoar. Räddad ska också användas i antagningsproverna till scenskolan. Den är så konstnärligt intressant för vår generation att det skulle förvåna mig om den bara sveps bort, säger hon.
Räddad som har premiär om en vecka är den andra Spets-premiären, den första var En gammal koffert eller skärfvor av lif (se recension intill). Efter projektets stopp i 1880-talet fortsätter upptäcktsresan framåt i tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!