"Populärmusik" på scen
Berättelsen om pojken Mattis uppväxt i Tornedalen har älskats av hundratusentals svenskar. Nu får "Populärmusik från Vittula" svensk scenpremiär på Teater Västmanland.
Matti (Jan-Erik Hagström) och Niila (Håkan Skoog) spelar i ett band i "Populärmusik från Vittula", nu på Teater Västmanland. FOTO: PAUL BJÖRKMAN
Foto:
Det är teaterchefen själv som regisserar när Teater Västmanland i Västerås gör en storsatsning genom att fånga upp Mikael Niemis folkkära uppväxtskröna. Filmversionen har redan spelats in och ligger nu på klippbordet redo för en premiär i höst. Den mustiga sagan om Matti och vännen Niila, om pojkars vilsenhet och den första kärleken, karga män och fylleslag slår an en ton hos Magnus Bergquist, av nostalgi och igenkänning.
- Jag kände igen mig väldigt mycket i boken. Den handlar väldigt mycket om identitet, att hitta vem är jag? Och om att hitta sitt språk - språket blir en möjlighet att ta sig någon annanstans.
Niemis andemening
Teater Västmanlands uppsättning utgår från ett manus av Erik Norberg, som också skrivit manus till filmen. Men det är stor skillnad mellan filmen och pjäsen, enligt Magnus Bergqvist. Han är mycket nöjd med Erik Norbergs dramatisering och tror att även alla Niemi-älskare i publiken kan bli nöjda.
- Han har undvikit att ta in partier som är omöjliga att överföra. Att ha respekt för ursprungsverket är för oss att fånga Mikael Niemis andemening och känsla och då kan man inte vara bokstavstrogen för då blir det skittråkigt. Vi försöker inte heller i vår scenbild visa exakt hur det ser ut, utan de som har läst boken ska kunna ha kvar sina bilder även när de ser vår föreställning.
Det är vanskligt att dramatisera en bok som är så älskad, man riskerar alltid kritik för att ha förstört en bra berättelse.
- Vi sticker ut hakan genom att vara först med att göra den och då får vi ta att vi får ögonen på oss. Men det känns bara inspirerande.
Folkkärt och grabbigt
Magnus Bergqvist tillhör själv en av alla de drygt 700 000 svenskar som läst och älskat Mikael Niemis bok. Den vann Augustpriset för tre år sedan och är en av de största svenska boksuccéerna. Lite märkligt för en berättelse som utspelar sig i en av landet mest avlägsna avkrokar, Tornedalen där få svenskar ens har varit på besök, kan tyckas.
Men Magnus Bergquist tycker att berättelsen berör något djupt svenskt.
- Det handlar om allas vår längtan till vår hembygd, vårt eget Tornedalen inom oss. I vår svenska ursjäl så har vi en längtan efter det genuina. Det Mikael Niemi beskriver är en avskalning av alla manér och förställningar som är kopplad till storstad. Det är naivt och avskalat, rått men ändå oerhört ömsint.
"Populärmusik från Vittula" är en ovanlig bok också på så sätt att väldigt många män har läst den, medelålders män som annars är dåliga på att läsa skönlitteratur.
- Det är en väldigt grabbig berättelse, även om Niemi har en väldigt lyhörd inställning till kvinnans roll i hans uppväxt i Norrbotten. Det tycker jag finns intelligent beskrivet i boken - patriarkatets vacklande, när de börjar tappa sin mansroll och hur kvinnornas nya roll ska te sig.
Samtidigt har det under året uppmärksammats att den manliga dominansen på svenska teaterscener är stor. Bland regissörer, manusförfattare men också bland skådespelare på scen. Som ett exempel hade Riksteatern bara 20 procent kvinnor på scen under spelåret 2001.
Utifrån det perspektivet, är det okej att sätta upp en "grabbig" pjäs?
- För oss har det varit det omvända både vad gäller kvinnliga regissörer och kvinnliga historier. Vi kan med gott samvete vara lite grabbiga.
Teater Västmanland har liksom de flesta länsteatrar på senaste tiden kämpat i motvind med minskade ekonomiska bidrag. Sedan Magnus Bergquist tillträdde har teatern slagit in på en ny linje med fler men enklare uppsättningar. Skådespelarna får arbeta mer samtidigt som det dras ner på till exempel teknik. Teaterchefens ambition är att göra uppsättningar som når fram till publiken i kraft av sig själva, utan alltför mycket utanpåverk.
- Vi vill ta tillbaka historierna till scenen och vad passar bättre som modern skröna än just "Populärmusik från Vittula". Publiken behöver få en riktigt god historia berättad för sig.
Jan-Erik Hagström spelar Matti och Håkan Skoog Niila i "Populärmusik från Vittula" som har premiär den 17 december.