Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På spaning efter Europa

EN NY BOK   Den ovillige europén Ulf Dinkelspiel Förlag: Atlantis (2009)

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-07-29 03:00
På kvällen 13/11 1994 fick vi det smått osannolika resultatet; de svenska väljarna ville att Sverige skulle bli medlem i EU.I boken "Den ovillige europén" (Atlantis förlag 2009) skriver Ulf Dinkelspiel om medlemskapets spännande förhistoria. Dinkelspiel är väl skickad som författare i dessa frågor. Som tjänsteman och politiker har han deltagit i processen som ledde fram till medlemskapet: Frihandelsförhandlingarna 1970-72, EES-förhandlingarna 1990-93 och medlemskapsförhandlingarna 1992-94. Jag läste boken under en tågresa en regnig julikväll. Tiden flög undan; Dinkelspiel skriver behagligt och insiktsfullt. Personliga intryck och minnen från möten och förhandlingar varvas med beskrivningar av händelser i andra europeiska länder. I boken berättar Dinkelspiel om sina tankar när han gick för att möta journalisterna som nyutnämnd Europaminister i Carl Bildts regering 1991. Dinkelspiel funderade på vad han skulle svara om han fick frågan om han var moderat. Under alla sina år i regeringskansliet - även när han var statssekreterare till den moderate ministern Staffan Burenstam Linder - hade han agerat som opolitisk UD-tjänsteman. Socialdemokraterna hade högt förtroende för Dinkelspiel som opolitisk tjänsteman. 1987 utsågs han av Ingvar Carlssons regering till samordnare för EU-frågor på regeringskansliet. För Europasakens bästa var det kanske lika bra att fortsätta på det opolitiska spåret? Han frågade sin statsminister om råd. Carl Bildt svarade att han betraktade Dinkelspiel som ett moderat statsråd. Och så fick det bli. Men det är inget snack om saken. För Ulf Dinkelspiel har Europa alltid varit viktigare än inrikespolitiken."Den ovillige europén" är en välfunnen titel på Dinkelspiels bok. Sverige har verkligen kringelikrokat sig fram i sina relationer till EEC/EG/EU. Ibland har det varit iskallt. Thorbjörn Fälldin gjorde inte ett enda officiellt besök hos EG i Bryssel under sina sex år som statsminister. Ibland har det gått undan som tusan. Den 26 oktober 1990 presenterade Ingvar Carlssons regering ett krispaket. En sensationell mening ingick i det snabbt hopsnickrade paketet: "Regeringen eftersträvar ett nytt riksdagsbeslut om Europapolitiken som tydligare och i mer positiva ordalag klargör Sveriges ambitioner att bli medlem av Europeiska Gemenskapen."Ibland har Sverige på ett självtillräckligt sätt markerat avstånd till "kapitalismen, katolicismen och konservatismen" i Europa. 22 augusti, 1961 höll statsminister Tage Erlander sitt berömda "Metalltal" där han beskrev den socialdemokratiska politiken som internationellt sett "vägröjande". "Vi känner tveksamhet att ansluta oss till internationella avtal som kan tänkas avsevärt inskränka våra möjligheter att fullfölja denna politik", sa Erlander.Under decenniernas gång har "Neutralitetspolitiken" varit den flitigast använda invändningen mot medlemskap i EU. Sovjets kollaps ritade om banan. Sverige är inte längre neutralt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!