Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På gränsen till brutalt med Mendelssohn

I lördags hamnade vi på födelsedagskalas i De Geerhallen när man inledde firandet av inte mindre än 200-årige Mendelssohn. Självklart kommer musikåret att präglas av dennes musik lite varstans hos konsertarrangörerna och det är väl trevligt. För Mendelssohns tonspråk är fräscht och har mycket att berätta.

Kultur och Nöje2009-02-02 03:00
Dock inleddes konserten med en Schumann-uvertyr (?) som med rund och mjuk klang ledde oss rakt in i hetluften. Då tänker jag på Mendelssohns violinkonsert e-moll, den riktigt stora och så älskade konserten som många känner igen men inte kan placera. Det var nu vi kände att vi var på fest, ja ett riktigt rejält kalas för dirigent tillika solist Nikolaj Znajder presenterade en härligt vildvuxen tolkning med både solist och orkester på grönbete. ★ ★ ★ Den hissnade inledningen spelades vilsamt strömlinjeformad och mycket lyriskt. Solisten hade en välplacerad klang med framåtlut och kärna i ton och ansats. Orkestern kontrade med välsvarvade övergångar och uttänjda linjer. Den undersköna mellansatsen, ett Andante av Guds nåde, spelades med stadig orkestersats mot solistens lugna avskalade och mycket kärnfulla formuleringar. Jag brukar inte vara så förtjust i att samma person axlar rollen som både solist och dirigent, men den här gången fungerade det. Znaider var illustrativ i det lilla och orkestern så självgående och erfaren att det gick som tåget och med det menar jag inte X2000. Nej då, stadigt och i perfekt timad tid hamnade vi i finalen där vi enkelt och utan krimskrams fick en fartig och alert tolkning. Solistens dialog med träblåset var charmerande. Efter paus spelades jubilarens Symfoni nr 3 - "den skotska" och här var framförandet behagligt tungfotat och inkännande. Nästan allvarstyngt men mycket gracilt fick vi olika musikaliska glimtar ur en härligt hoppfull symfoni. Dock kändes den tredje satsen återhållen i onödig stramhet, litet mer flöde hade suttit fint. ★ ★ ★ I övrigt kändes framförandet smått aggressivt mellan varven, på gränsen till brutalt, men spelet gick aldrig över gränsen. Snarare skärpte det sinnet och gav nya impulser och det är ju meningen med levande musik.
Mendelssohn 200 år Norrköpings Symfoniorkester De Geerhallen, Norrköping Dirigent och violinsolist: Nikolaj Znaider Musik av: Schumann och Mendelssohn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!