Över- och undernäring
Miki Agerbergs bok Ormen i Paradiset - om den globala fetmaepidemin är en bra grundkurs, för att förstå vad som händer med våra kroppar. De flesta av oss kan se att vi går upp i vikt år från år och känner svårigheten att stoppa denna ofrivilliga ?tillväxt?.
Författaren sökte upp den plats på jorden där det bor flest överviktiga per capita.
Han hamnade då inte i USA utan på Tonga i Söderhavet där viktproblemen nått ofantliga mått.
Sedan början av 1970-talet har mannen på Tonga - i genomsnitt - gått upp 17 kg och kvinnan 21 kg. Följdsjukdomar som diabetes har mer än fördubblats. Samtidigt kom fet, sockrad snabbmat utifrån och slog ut den inhemska, nyttiga maten som mest bestod av rotfrukter, kokosnötter, kyckling, gris, frukt, fisk och skaldjur.
På några få decennier lyckades internationell livsmedelsindustri slå ut den inhemska med produkter av en kvalité vi inte skulle acceptera. På Tonga är idag två av tre vuxna feta, gränsen går vid BMI 30 (Body Mass Index - en relation mellan kroppsvikten och längden). I Sverige är det en av tio.
Prognosen för USA är att hälften av den vuxna befolkningen klassas som feta år 2030, om ingenting görs.
I Sverige är situationen inte lika alarmerande men ger skäl till oro. Den svenske mannen har ökat 6 kg i snitt och kvinnan 4 kg sedan 1980, trots en blygsam längdökning.
Fetma är en klassfråga där fler lågutbildade är feta.
Den största faran är sockret i drycker och snabbmat. Den liknas vid en ?drog? , som skapar ätberoende och blockerar alla mättnadsfunktioner. Mat handlar alltmer om mängd och mindre om kvalité, snabbhet mot smak och samvaro.
Den person som inte kan tillaga sin egen måltid har avstått från något mycket centralt i livet.
En ny bok
MIKI AGERBERG
Ormen i Paradiset
Prisma
Ormen i Paradiset
Prisma
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!