Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Otto Chambert - en mästerlig historia

Gunnar Henriksson
Otto Chambert
Mästarnas mästare
Carlssons Norrköpings Stadsmuseum
Ottos värld
Utställningen invigs av landshövding Björn Eriksson på söndag

Gunnar Henrikson, mitt i utställningen på Stadsmuseet där man kan se möbler som konstverk och verktyg som egna vackra objekt.  Unge Otto Chambert syns inramad i foto, placerad på en fantastisk byrå som han fått fint pris för.
FOTO: FREDRIK SCHLYTER

Gunnar Henrikson, mitt i utställningen på Stadsmuseet där man kan se möbler som konstverk och verktyg som egna vackra objekt. Unge Otto Chambert syns inramad i foto, placerad på en fantastisk byrå som han fått fint pris för. FOTO: FREDRIK SCHLYTER

Foto:

Kultur och Nöje2004-03-26 06:00
Med stolar och vissa andra möbler som går till historien har Otto Chambert gjort detsamma.
En alldeles ny bok berättar historien om en gammal mästare som gjort - ritat och tillverkat- möbler av högsta hantverksskicklighet. De flesta Norrköpingsbor, åtminstone de vuxna, är nog väl bekanta med den gamla möbelfirman Chamberts som låg där i hörnet av Gamla Rådstugugatan och Hospitalsgatan, fram till 1979. Då hade den funnits i nästan hundra år, men då kunde den inte längre överleva i det industriella produktionssamhället då "spånplatta och skumgummistoppning" tog över. "Det är nog bra, men inte är det som trä", sa Otto så sant.

Firman grundades av fadern Axel, när familjen hette Andersson. Ottos bror Erik var delaktig, men kom som bekant att ägna sig allt mer åt den bildande konsten.
Journalisten och författaren Gunnar Henrikson har skrivit en bok om Otto, Mästarnas mästare, och eftersom det mesta av de chambertska samlingarna finns på Stadsmuseet passar museet på att visa några av de finaste möblerna och alla de gamla verktygen i en utställning som öppnar på söndag.

Ett stycke Norrköpingshistoria görs levande och kommer nära. Några fotografier från familjens liv, några utsökta möbler som är gesäll- och mästarprov och några som är tidstypiska och har fått pris. En magnifik hyvelbänk av önskeformat i mitten.
150 pärmar med klipp om hantverket och andra kulturhistoriska uppgifter, lämnade Otto efter sig. Han var en samlare och han visste vad som skulle kunna intressera eftervärlden. Allt hade han i sitt eget museum på Hantverkets hus, senare togs materialet om hand av Stadsmuseet och stadsarkivet. Här har Gunnar Henrikson fått direkt information.

Det är både lokal- och rikshistoria som skrivs. Här berättas om lärlingar och gesäller, om skrån och vilka tankar som fackföreningen drev i starten. Pappa Axel vågade starta eget, lokalerna växte, det blev många specialarbetare anställda och till sisst räknades ett 50-tal gesäller in. En framgångssaga.
En av firmans milstolpar var förstås Norrköpingsutställningen 1906 på Sylten. Minnesrik för Otto och hans syskon då Chamberts hade en välbesökt paviljong under de över tre månader utställningen varade.
En annan var funkisutställningen i Stockholm 1930 då Chamberts fick stora framgångar.

Försiktigt skriver Gunnar Henrikson om hur de båda bröderna inte var de bästa vänner. Otto förefaller ha varit mamma Idas gosse och Erik pappas pojke. Man kan gissa på konkurrerande personligheter där man kan läsa att Otto hade ett "buttert envist drag" in sin karaktär. Erik var förmodligen inte lika driftig som affärsman.
En gedigen bok och en givande berättelse som ju griper in i Norrköpings historia på alla plan. Bildmaterialet är generöst och bidrar till historieskrivningen med sina gamla stadsbilder.
En hedervärd insats av författaren som haft att välja ur de kolossala materialet av protokoll, brev, ritningar och fotonegativ.
På Stadsmuseet kan man bland de övriga föremålen se dansande dockor av trä och papper, några av barnen Chamberts leksaker som också berättar om sin tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!