Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötsk trädgårdshistoria

Inga Wallenquist
Trädgårdar i Östergötland - en skön historia

Norrköpings vassaste park.  Kaktusplanteringen i Carl Johans park i Norrköping.
Foto: Göran Billeson

Norrköpings vassaste park. Kaktusplanteringen i Carl Johans park i Norrköping. Foto: Göran Billeson

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-01-31 06:00
Östergötlands trädgårdar och länets trädgårdshistoria presenteras i en ny bok av journalisten Inga Wallenquist och fotografen Göran Billeson.
Boken, som kom ut i slutet av förra året och som ges ut av Östergötlands länsmuseums förlag, är en uppföljare till "Östgötamat - en smaksak" (1996).
Inga Wallenquist, tidigare verksam vid Östgöta Correspondenten, är numera frilansskribent. I "Trädgårdar i Östergötland - en skön historia" har hon träffat trädgårdsentusiaster i länet och grävt i historien bakom trädgårdar både vid slott och koja, stad och landsbygd.
Hon har samtalat med Arne Strömstedt, en av dagens växtsamlare, som skapat en egen östgötsk rossamling i Kuddby på Vikbolandet. Besökt Folkparken i Norrköping, en park som anlades för att ge stadens arbetare och deras familjer möjlighet till rekreation. Och gjort nedslag vid såväl Finspångs slott som Carl Johans park med sin berömda kaktusplantering - Norrköpings vassaste park.
För torpentusiaster finns det en växtlista från torp i närheten av Malexander, där bland annat humle, syren, brandlilja, myskmalva och pimpinellros hittats vid inventering.
Inga Wallenquist är en kunnig trädgårdsskribent. "Trädgårdar i Östergötland" är en ambitiös satsning, där man i de mest poetiska beskrivningarna känner kryddoften från vinrutan vid de solvarma murarna i Alvastra klosterruin och ser humlorna tumla runt i kungsmynta och lavendel vid Torpa prästgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!