Östgötsk trädgårdshistoria
Inga WallenquistTrädgårdar i Östergötland - en skön historia
Norrköpings vassaste park. Kaktusplanteringen i Carl Johans park i Norrköping. Foto: Göran Billeson
Foto: Fotograf saknas!
Boken, som kom ut i slutet av förra året och som ges ut av Östergötlands länsmuseums förlag, är en uppföljare till "Östgötamat - en smaksak" (1996).
Inga Wallenquist, tidigare verksam vid Östgöta Correspondenten, är numera frilansskribent. I "Trädgårdar i Östergötland - en skön historia" har hon träffat trädgårdsentusiaster i länet och grävt i historien bakom trädgårdar både vid slott och koja, stad och landsbygd.
Hon har samtalat med Arne Strömstedt, en av dagens växtsamlare, som skapat en egen östgötsk rossamling i Kuddby på Vikbolandet. Besökt Folkparken i Norrköping, en park som anlades för att ge stadens arbetare och deras familjer möjlighet till rekreation. Och gjort nedslag vid såväl Finspångs slott som Carl Johans park med sin berömda kaktusplantering - Norrköpings vassaste park.
För torpentusiaster finns det en växtlista från torp i närheten av Malexander, där bland annat humle, syren, brandlilja, myskmalva och pimpinellros hittats vid inventering.
Inga Wallenquist är en kunnig trädgårdsskribent. "Trädgårdar i Östergötland" är en ambitiös satsning, där man i de mest poetiska beskrivningarna känner kryddoften från vinrutan vid de solvarma murarna i Alvastra klosterruin och ser humlorna tumla runt i kungsmynta och lavendel vid Torpa prästgård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!