Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oraklet att tycka (till) om

DANIEL LEVIN
Bert Karlsson - oraklet i Skara
Bokförlaget DN

Varje gång bokens författare ringde till "oraklet i Skara" fick han uppmaningen att ringa senare.
FOTO: SCANPIX

Varje gång bokens författare ringde till "oraklet i Skara" fick han uppmaningen att ringa senare. FOTO: SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2004-02-13 06:00
Den här boken är skriven utan hjälp av Bert Karlsson. Varje gång Daniel Levin ringde honom fick han uppmaningen att ringa senare. Någon intervju blev det aldrig. Men Levin pratade med folk i Berts omgivning och skrev ändå.
Bert är född 1945 och har ända från sin barndom sysslat med affärer. Från jultidningar och begagnade hockeyklubbor gav han sig i 21-årsåldern in i livsmedelsbranschen och började så småningom boka spelningar åt dansband.
De stora pengarna kom då han i skydd av idrottsklubbar byggde ett bingoimperium med spelhallar i Skara och omgivande städer. Eftersom lagen stadgade underhållning fick Stefan Rüdén åka runt och sjunga "Sofia dansar go go" på varje ställe en gång om dagen. Sen kunde han åka med Bert och tömma hinkvis med enkronor från spelautomaterna i bagageutrymmet på Berts vita Pontiac Firebird. Där lades grunden till Berts förmögenhet med 20-30 miljoner om året.
På hösten 1972 startade Bert grammofonbolaget Mariann. Han satsade på dansmusiken. Bandet Jigs gick in på Svensktoppen med "Hallå du gamle indian" och blev stjärnor direkt. 1975 gav han ut "Kramgoa låtar" med Vikingarna.
När det var dags att lansera Säves från Trollhättan hade Expressen ordnat omröstning om Sveriges populäraste dansband. Bert skickade ut folk att köpa upp några tusen Expressen och rösta - och så var Säves i hamn.
Ett tag var Bert inne på video men övergav det eftersom han inte ville syssla med porr och våld. I stället blev Melodifestivalen nästa mål. Dit nådde han 1982 med bland andra Kikki Danielsson. Samma år skrev han kontrakt med femtonåriga Carola och sålde hennes debutalbum i 700 000 ex.

en ny bok
Mariann Grammofon växte så det knakade. Bert hade pengar. Från Danmark hade han fått idén till Sommarland. 5 maj 84 vann Herreys Eurovisionsschlagern åt Bert och 25 maj öppnade Skara Sommarland. Året därpå vann Kikki Danielsson Melodifestivalen med "Bra vibrationer".
Bert hade händerna fulla. Kanske tyckte artisterna att han försummade dem för Sommarland. I varje fall började de lämna Bert, först Carola och Herreys, sen Lena Ph och Vikingarna.

Nytt på gång
Bert hade nya grejer på gång. Flyktingströmmarna ökade. Till det Bert köpt hörde ett utrymt långvårdssjukhus som passade utmärkt till flyktingförläggning. Invandrarverket hyrde sängplatser som gav en vinst på fyra miljoner i månaden.
Boken är indelad i fyra delar: 1)Musiken, 2)Sommarlandskungen, 3)Folkministern, 4)Världens bästa Karlsson. Alla lika livfulla, porträtterande en Bert i full och brådskande verksamhet.
Avsnittet Folkministern skildrar Bert som politiker. Det blev han som bekant tillsammans med Ian Wachtmeister i Ny demokrati, partiet som skulle befria Sverige från vårdköer, matmoms och bensinskatt och dessutom hyfsa invandringspolitiken.

Med show
Ny demokrati showade sig fram. Att det lyckades en tid berodde på att svenska folket slutat ta politiker på allvar. Sossarna förde en borgerlig avregleringspolitik mycket effektivare än de borgerliga själva skulle ha vågat. Det var svårt att säga emot Bert Karlsson. Taxibranschen hade blivit
kriminell. Restaurangerna genererade svarta pengar. Invandrarverket gjorde så usla affärer att stora summor hamnade hos uthyrarna. Osv. Den svenska
modellen var på avveckling. Att likna ansvariga politiker vid krokodiler - stora i käften men utan öron - var sånt som gick hem.
Men Berts rykte skulle få sina törnar. 1993 gick Sommarland i konkurs. Bert körde på i grammofonbranschen. Han hade upptäckt ett garageband från Nyköping som hette Ultima Thule. Efter två veckor hos Bert låg de tvåa på topplistan.
Men det skulle visa sig att Ultima Thule var sponsrat av BSS (Bevara Sverige Svenskt). I DN kunde man läsa att "Bert Karlsson satsar på rasisternas band".

Slut på pajaseriet
Ny demokrati gick i graven. Viljan att satsa på entreprenörskap i den offentliga sektorn hade tagits över av våra största partier och pajaskonsterna behövdes inte längre. Berts dåliga rykte efter Ultima Thule gjorde det svårt att värva nya artister till Mariann Grammofon.
Då klev Bert in i TV-rutan. TV-såpan var framtiden. Dallas hade gått i 350 avsnitt och efterträtts av Robinson med två miljoner tittare. Bert började 1999 med Friends på turné i TV4 och fortsatte med Fame Factory i TV3.

Genidrag
Fame Factory är ett genidrag värdigt Bert Karlsson. Ett rörigt och reklamtyngt program som dragit upp TV3:s tittarsiffror med 23 procent. Det går en timme varje dag. Bert kan testa nya förmågor på en jättepublik och sedan ge ut de bästa på grammofon efter att de redan fått TV-reklam alldeles gratis!
Mariann Grammofon står i dag stadigt i en bransch som för övrigt går på knäna, säger Daniel Levin. Han konstaterar också att Bert i dag är oåtkomlig för kritik. Allt negativt har redan sagts om honom, det är svårt att hitta på något nytt. En skitstövel okay - men en ärlig och principfast skitstövel.
Daniel Levins bok om Bert är ett gott journalistiskt arbete. Ett stycke svensk nutidshistoria ur en roande och lättillgänglig vinkel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!