Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppnade ögon för designerns arbete

Två av Sveriges mest kända formgivare var inbjudna när Konstmuseet i veckan höll sin första - och fullsatta - kafékväll.

Gunilla Allard talade i veckan om att vara formgivare.
Foto: Scanpix

Gunilla Allard talade i veckan om att vara formgivare. Foto: Scanpix

Foto:

Kultur och Nöje2005-09-10 06:00
- Det är första gången vi gör det här. Det är designår och vi ville göra något kring det. Tanken är att kaféet ska fungera som ett forum för diskussion och samtal, säger Susanne Pettersson, programansvarig på Norrköpings Konstmuseum.
I tisdags var kvällens inbjudna gäster Gunilla Lagerhem Ullberg, textilformgivare hos Kasthall och Gunilla Allard, tidigare scenograf (Fanny och Alexander, Glasblåsarens barn m fl) och numera en av möbelföretaget Lammhults mest kända formgivare.

Vikten av tajming
De berättade om formgivarens kreativa process, lyckan i att arbeta inom industrin och ha tillgång till en hel stab av kunniga hantverkare, vikten av tajming och de slumpartade lyckträffarna - som den med Gunilla Lagerhem Ullbergs succématta i ull och spretig lin.
- Somliga såg ryamattproverna med det spretiga linet som ett misslyckande. Men jag tyckte det såg busigt och livligt ut. Det blev en av Kasthalls största succéer. Den säljs mest i svart och vitt, men i organge blev det den eye catcher som varje kollektion behöver, säger hon.
Gunilla Allard hade tagit med sig den enkla och eleganta stolen "Cosmos" som hon formgivit åt biblioteket i Linköping. När hon talade om den öppnades kafébesökarnas ögon för designerns ömsinta omsorg kring detaljerna, som sedan gör möbeln både vacker och funktionell.
Kafékvällarna är ett samarbete mellan Konstmuseet, Svensk Form och Folkuniversitetet. De kommer att handla om design, konst och arkitektur.
Nästa program är 4 oktober då Åke Axelsson ska berätta om sitt arbete som inredningsarkitekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!