Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ola Billgren i ett lokalt perspektiv

STOCKHOLM (TT Spektra)
Ola Billgren var en konstnär som trots internationella framgångar valde att stanna kvar i Skåne. När Rooseum i Malmö visar en minnesutställning står den lokala anknytningen i fokus. Ola Billgren har haft stor betydelse för Malmös konstliv, menar man.

Ola Billgrens senaste utställning i Malmö var en retrospektiv för tio år sedan.
FOTO: PRESSENS BILD

Ola Billgrens senaste utställning i Malmö var en retrospektiv för tio år sedan. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2002-01-12 00:00
Under två veckor nu i januari visas "Ola Billgren till minne", en retrospektiv utställning med 45 av konstnärens målningar, på Rooseum i Malmö. Alla är inlånade från Malmö och Lund, med intentionen att ge utställningen ett lokalt perspektiv av konstnären som dog i höstas.
- Ola Billgren hade internationella framgångar, men han valde att ha Malmö som bas för sitt konstnärskap. Det är ett fint exempel för andra konstnärer och viktigt för Malmö som konststad, säger Åsa Nacking, intendent på Rooseum.
Museet har fått stor hjälp av Ola Billgrens familj med att lokalisera målningarna som ingår i utställningen. När museet gick ut med information om utställningen hörde också många av sig om sina målningar. Det har funnits ett stort intresse och Åsa Nacking tror att många gärna vill hjälpa till.För tio år sedan hade Rooseum en stor retrospektiv utställning med Ola Billgren och vissa av målningarna, men bara en del, känns igen från den utställningen. Åsa Nacking har försökt göra ett representativt urval som visar på alla Billgrens perioder.
- Det är mer från hans sista period, eftersom vi tidigare inte har visat så mycket av hans konst från 90-talet. De sista åren var han också väldigt produktiv.

<b>Mycket ung</b>
De äldsta målningarna är från 1960-talet, då Ola Billgren fortfarande var mycket ung.
- Då gör han abstraherade stilleben. Senare på 60-talet gör han de realistiska målningarna som har blivit så kända. Många av målningarna har man tidigare inte kunnat se, för att de har varit i privat ägo.
Ola Billgren hann gå igenom många olika perioder i sitt konstnärskap och de flesta finns representerade på utställningen. Från abstrakta stillebenstudier till det fotorealistiska måleriet. Åsa Nacking berättar om vilken stor betydelse impressionisten Pierre Bonnard hade för honom.
- Ola Billgren experimenterar med liknande uttryck som Bonnard när han är på väg att lämna det figurativa för att gå in i måleriet. Det figurativa löses upp måleriskt under en period och sedan blir han helt abstrakt, på 80-talet.
- Hans realistiska period har ju varit väldigt omtalad, de målningarna är så älskade. Många undrade varför han lämnade det figurativa. Men det var en viktig brytning för honom.
En annan, kort, period använde han sig av text och kollage i sin konst.
Men så småningom återvänder det mer konkreta avbildandet i det abstrakta, säger Åsa Nacking, även om han aldrig blir fotorealistisk på samma sätt som tidigare.
- Cirkeln sluts, skulle man kunna säga.

FOTNOT: "Ola Billgren till minne" visas den 12 till 27 januari på Rooseum i Malmö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!