Nu har Edinburgh drabbats av festivalfeber
Skotska Edinburgh fullkomligt exploderar av kultur och nöjesutbud i augusti. Sex festivaler tävlar om publiken. Medan Edinburgh international festival satsar på specialbeställda verk av internationella storheter går årets Fringe-festival i politikens tecken.
Festivaldjungeln planterades 1947, med Edinburgh international festival som frö. EIF gästas i år av över 2000 kulturutövare inom klassisk musik, teater, opera och dans. I genomsnitt lockar den 400 000 besökare. Men bjässen i gänget är den så kallade "fringe" (perifiri) festivalen, världens största teaterfestival med omkring 1,2 miljoner sålda biljetter varje år.
- När EIF startade kom en mängd teatergrupper på att de, trots att de inte bjudits in till festivalen, skulle åka till Edinburgh och uppträda eftersom publiken ändå fanns där. Så föddes fenomenet fringe-festivalen. Den stora skillnaden mellan EIF och Fringe är att till EIF är alla de uppträdande inbjudna medan till Fringe kommer den som vill och som är villig att betala själv, säger Jackie Westbrook, marknadsföringschef på EIF.
Till skillnad från EIF:s fasta och långt i förväg utarbetade program är Fringe-festivalens flexibelt. Det framgår i en intervju som engelska BBC gjort med festivalgeneralen Paul Gudgin. Han berättar att ett stort antal medverkande, framförallt komiker, i sista sekund håller på att skriva nytt material till följd av Londonbomberna och terrordebatten.
- Det är riktigt spännande, det här kommer att bli den mest politiskt inriktade Fringe vi haft sedan 70-talet, säger Paul Gudgin.
EIF:s digra program är ambitiöst och varierat med en hel del workshops och interaktivitet. Men framförallt samsas scenuttryck från världens alla länder här - ibland i samma föreställning. Ta exempelvis Benjamin Brittens opera "Curlew River" som han fick idén till när han såg ett stycke japansk Noh teater i Tokyo på 50-talet. När operan sätts upp i Edinburgh kommer även pjäsen Benjamin Britten inspirerades av, "Sumidagawa", att framföras av japanska artister. Operan har världspremiär på festivalen och är en av EIF:s tre beställningsverk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!