Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missar chansen till spännande tankebrytning

Foto: Forsby Jan

Kultur och Nöje2008-10-20 03:00
Två betydande konstnärer inom den konstruktiva, geometriska traditionen, visas på Konstforum.Peder Duke (1938-2003) och Nils Kölare (1930-2007) har många beröringspunkter, bådas bildvärld är balanserad men de arbetade - åtminstone under stundom - med dramatiska färgkontraster.Visionären Duke ville omvandla världen till abstraktion, men han beskrivs inte som teoretiker utan snarare drevs han mot en lekfull eller gåtfull illusionistisk riktning.I hans konst finns ett utpräglat intresse för komplexa rumsliga relationer, ljusspel och subtila skiftningar.I Konstforums utställning visas ett ganska så omfattande urval av Dukes kvarlämnade målningar. Från blyertsskisser och nakenstudier daterade 50-tal till verk från början av 2000-talet som "Vibrationer" och "Röd dominans".På så sätt blir utställningen till en retrospektiv över Duke, men om det verkligen är nyckelverken i hans konstnärliga produktion ska låtas vara osagt. Här finns tillbakahållna målningar så sparsmakade i färgerna att de tangerar det trista, men också fängslande verk i klarare färger med slagkraftiga uttryck.Nils Kölares upptagenhet med geometri ledde honom till renässansarkitekten Andrea Palladio och en vilja att överföra måttförhållandena i byggnadsritningarna till bildkonsten.Kölares konkreta måleri präglades länge av raka linjer men under konstnärens senare år byttes maskeringstejp mot svamp. Måleriet mjuknade och luckrades upp, vilket går att se i Konstforums urval.De båda generationskamraterna ger var och en på sitt sätt en bild av den era i den moderna konsten som vi kallar konstruktivism.Men något egentligt möte mellan konstnärerna blir det inte eftersom utställningen faller isär i två separata delar. Hade det inte varit möjligt att låta de olika kynnena brytas mer mot varandra?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!