Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Mäktig uppvisning i De Geerhallen"

Kultur och Nöje2008-12-06 03:00
Ett kontrastrikt musikaliskt landskap målades fram av SON, under ledning av den alltid lika karismatiske dirigenten Alan Buribayev, under torsdagskvällen då musik från, inte mindre än, tre århundraden förgyllde De Geerhallens blåa nyans med nya kulörta inslag. Och det var med stor känsla för symfoniorkesterns olika uttryckssätt som kvällens första programpunkt, beställningsverket V.A.L.I.S, av den unge (född 1983) ryske tonsättaren Alexei Kurbatov uruppfördes. Hela orkestern utnyttjades till det yttersta i de kraftfulla, dynamiska klangmattorna som genomsyrade hela kompositionen, men som samtidigt kontrasterades behagligt av kortare små melodiska soloinslag. Verket för tankarna till de perspektivmässigt oändliga rymdbilderna i stil med de som Hubble-teleskopet förmedlar oss, och djupet i musiken får en att för sin inre bild eventuellt se någon scen ur Stanley Kubricks rymdepos "2001, A space odessey"eller någon annan universumbaserad filmatisering. Möjligen är tonsättaren själv inspirerad av något liknande då verket bygger på en roman av science fictionsförfattaren Philip Kindred Dick. Som en tydlig kontrast till Kurbatovs tonspråk briljerade kvällens solist, den blott 20-åriga pianisten Lisa de la Salle, fram tonerna ur Mozarts Pianokonsert nr 9 i Ess-dur. Här var klangmattor och tonvävar ersatta med sprudlande energi och lysande teknik vilket möjligen genomsyrade framförandet något mer än en djupare musikalisk tolkning. Sista satsen Rondo, men även första satsen Allegro, bjöd dock på "härligt sväng" med fin samverkan mellan dirigent, orkester och solist. Aftonens absoluta höjdpunkt var ändå titeln på konserten och sista nummer för kvällen, Tavlor på en utställning av Modest Musorgskij. Ett verk som från början var en ren pianokomposition men vilken gjordes berömd genom Maurice Ravels orkestrering. Och det var med inlevelse, energi och värme som dirigent Buribayev guidade oss genom den musikaliska vernissagen där, bland många andra, tavlor som Tuillerierna, Kycklingarnas dans i äggskalet och Baba-Yaga höll absolut högsta klass. Och framförandet av verkets sista del, Den stora porten i Kiev, krönte konserten precis så mäktigt som bara en symfoniorkester av högre dignitet kan åstadkomma. Mäktigt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!