Lycklig av ostar
Lennart HellsingIll: Riber HanssonDen lyckliga ostenRabén & Sjögren
Foto:
Med genialt rimmade versrader, ibland med hjälp av storheter som Kipling, Ann-Sofie von Otter, Ignatius av Loyola och E G Geijer för att få det rätta rimmet, serveras ostkavalkaden.
Så här kan det låta:
Sveciansen tog till orda:
Mitt i Sverige är vi gjorda
Svecian är kronjuvelen
Svenskast också för den delen
Svensk, sa Parmesan besviken,
jag har anor från antiken
och om det nu gäller smaken
hör nationen knappt till saken
Alla ostar kan man älska
svenska lika väl som välska
Jorden vore föga rolig
utan ostar - knappt beboelig
På pärmens insidor och försättsblad kan man läsa och få kunskap om elva svenska och 28 utländska ostsorter. Visst ni att: Västerbotten är från Burträsk och en av Sveriges bästa ostar. Grynig, helfet. Lagrad i ett år är den underbart smakrik. Roquefort, fransk grönmögelost gjord på förmjölk. En av världens mest berömda ostar, älskad redan av Karl den Store. Lagras i grottor. Givetvis tillhör den kungliga ostfamiljen.
Att de lika geniala bilderna är gjorda av en driven hand går inte att ta miste på. De är utförda av tidningstecknaren i SvD Riber Hansson. Man förlorar sig bort i den humoristiskt ostlika miljön.
Den här boken kommer att älskas av större barn, (typ tonåringar) och barnsliga större.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!