Goda råvaror, inspiration från naturen, lokalt odlat. Modeorden från kokboksbranschen känns litet tjatiga. Och de upprepas även i Karin Franssons bok.
Men de läckra recepten väger upp kockklyschorna med råge. Bland de rätter jag har provlagat finns enbart fullträffar, t ex en chokladfondant att förälska sig i och en härlig potatistårta med getost och smörstekt salvia.
Karin Fransson är känd tv-kock och mångårig medarbetare i "Meny" i radions P1. Hon är en av Sveriges främsta kockar och driver Hotell Borgholm.
Upplägget följer hennes sju årstider: vår, försommar, högsommar, sensommar, höst, december och vinter. Varje årstid får alltså sitt kapitel och vi följer med från att rabarbern bankar upp sin näve ur jorden till tiden för vinterns värmande grytor.
Här finns personliga mellantexter och en bredd på recepten: vardagsmat, bufférätter, festmat, smårätter, bröd, kakor och desserter. Karin Franssons mjuka, tyska brytning riktigt hörs mellan sidorna där det bjuds på tyska julstjärnor, specksuppe och tysk äppelkaka.
Men det är med dubbla känslor jag läser om hur Karin Fransson ger sig ut på Alvaret och plockar färsk backtimjan, när de flesta får nöja sig med en kruktimjan plockad i grönsaksdisken på Ica.
Jag stör mig på kokböckernas idylliserande verklighetsbild, där plastförpackat kött och luktfria mataffärer inte tycks existera. Samtidigt som jag gärna låter mig förföras av naturnära foton och närbilder på nyskördade rotfrukter. Beskrivningarna av Öland, "de vilda örternas ö", solvarm kalksten och hur man gör gnocchi för hand ger ett eko av ett stilla liv, där tid ges att njuta av na turens smaker och årstidernas skiftningar. Det är naturporr som måste få Öländska turistbyrån att gnugga händerna av förtjusning.