Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klassikern Knyttet

NORRKÖPING: Nu tar sig Teater Pelikanen an en av våra mest älskade bilderböcker - Tove Janssons klassiker om det värmetörstande Knyttet.
- Det är speciellt att jobba med den här föreställningen eftersom alla har en så speciell relation till Knyttet, säger regissören Ika Nord.

- Vi förvarnar om att föreställningen är otäck, men vi berättar att det går över fort. Vi vill att barnen ska känna sig trygga innan det börjar, säger Ika Nord som syns med läskiga Mårran.

- Vi förvarnar om att föreställningen är otäck, men vi berättar att det går över fort. Vi vill att barnen ska känna sig trygga innan det börjar, säger Ika Nord som syns med läskiga Mårran.

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-27 06:00
Repetitionsarbetet pågår för fullt inne på Kulturkammaren. Benita Bergfeldt Löfgrens omsorgsfulla scenografi och dockor avslöjar vilken barnpjäs som sätts upp. Här trängs ystra homsor, färgstarka filifjonkor och små hattifnattar. Och Knyttet förstås, med sina sorgsna ögon.
Scenografin är lika enkel som genial - en bok i storformat. I landskapen - den mörka skogen med spretiga trädgrenar, de vindpinade klipporna och horisontlösa havet - fångas stämningen i Tove Jansons bilderbok.
- Men jag har inte utgått exakt från boken. Det är min version av bilderna, säger Benita.

Skjuts in i sagan
En praktisk vinst med den stora scenboken är att den är enkel att packa upp och ned när föreställningen ska ut och turnera. Men den har också gett skådespelarna en skjuts in i sagans värld.
- Vi utgår från Benitas bok och dockor, det blir litet som en sådan där tredimensionell pop up-bok med figurer som hoppar ut. Det är bara för skådespelarna att ge sig hän, säger Ika Nord.
- Benita har varit vårt orakel i arbetet. Hon kan muminmytologin, och det känns tryggt i arbetet. Hon släpper inget som är på en höft, alla gör sitt yttersta, fortsätter hon.
Berättelsen om Knyttet som övervinner sin rädsla och ångest har iscensatts många gånger tidigare, bland annat av Östgötateatern och av Östgötabaletten. I Stockholm spelas den nu av Dockteatern Tittut. Ika Nord förklarar varför hon fastnat för sagan:
- Den har så mycket livskunskap, filosofi, poesi och fantasi.

Slå an en ton
Tanken är att alla ska känna igen sig i sagan, därför följer man originaltexten. För att slå an rätt ton och hylla Tove Jansson får Hemulen tala finlandssvenska. Och precis som boken blir pjäsen lite otäck emellanåt.
- Vi förvarnar om att föreställnigen är lite läskig, men vi berättar att det går över fort. Vi vill att barnen ska känna sig trygga innan det börjar, säger Ika Nord.
- Sedan har vi en arsenal av avväpnande kommentarer att ta till om vi märker att barnen blir rädda, säger skådespelaren Malin Kärrbrink.
Med David Tallroths musik vill Teater Pelikanen förstärka känslan av att vara i boken. Det bjuds både vilsam havsmusik med autentiska måsskrik och glad partymusik.

Turné
Pjäsen är tänkt för barn från fyra år och har premiär i Norrköping på kulturnatten. Därefter väntar turné till bibliotek, dagis och kulturhus runt om i landet.
- Det hela kan också utvecklas till ett bredare projekt, där barnen efter föreställningen bjuds in till samtal om rädsla, mod och utanförskap, säger skådespelaren Eva Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!