Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärleksfullt snabeldjurKommatecken en andra gång

RAMONA BADESCU text
BENJAMIN CHAUD bild
Pomelo är kär
Översättning Barbro Lindgren
Rabén & Sjögren

Foto:

Kultur och Nöje2004-02-28 06:00
Det här är den andra boken om Pomelo. Den första var Pomelo den lilla trädgårdselefanten. Han är rosa och bor under en maskros i ett trädgårdsland. Den här gången är han kär. Kär i allt och alla. I en rädisa, i paddan, daggdropparna, snigeln Gigi, stenen, månen och så klart i sin egen maskros. Och i myntadoften för att den får honom att rysa av lycka. Han älskar helt enkelt livet.
I ett slag förändras allting. Trädgårdslandets alla grönsaker försvinner, himlens blå färg, snigeln, till och med maskrosen tycks vilja ge sig av, bara spindeln Silvio hänger kvar.
Vad är det som händer? Jo, det är vintern som gör sitt intåg. Det var visst inte så dumt, som han först tyckte. Nu kan han älska att göra avtryck i snön, rulla sig i den och göra en snömaskros.
Pomelo är bäst, han är inte ens rädd för purjolöken på natten. Självförtroendet står på topp.
Man blir kär i den lilla långsnablade troskyldiga Pomelo.
Boken rekommenderas i för åldrarna 3-8 år. Varje uppslag har endast en mening och det är som gjort för att fylla på med egna kommentarer. Det här är en varelse som är lätt att identifiera sig med, hans känslor och hemort. Den kan vara var som helst, kanske just där du befinner dig.
Härligt naiva bilder kan man också glädja sig åt.Som väl har framgått av min förra ruta borde den sparsamma kommateringen vara mera anpassad till de i svenska språket mindre bevandrade eller ovana skribenterna.
Först här några avskräckande exempel på missbruk av kommatecknet, som det vimlar av i tidningsspalterna. 1. För att få ordning på sjukvården i vår region, (!) kan ett alternativ vara att Norrköpings kommun, (!) undersöker möjligheten att ta över vårt sjukhus. 2. Sorg och vrede, (!) är de starkaste känslorna då man separerar. (Här skulle satskommateringen ha krävt komma framför bindeordet "då"!)
I dessa exempel avslöjas okunskapen när det gäller subjekt och predikat, som endast i undantagsfall får skiljas av ett komma. Detta skulle jag vilja kalla huvudregel nr 1. Här ett par exempel som är tydligare i sin korthet. De båda grabbarna i sandlådan, (!) började plötsligt kasta sand på varann. (Subjektet "grabbarna" och predikatet "började kasta" har hamnat på var sin sida om "gärsgårn".) Den minste, (!) tog till lipen. (Samma sak här.)
Som nummer 2 citerar jag Språknämndens viktigaste huvudregel: Kommateringen skall underlätta läsningen. Gjorde inte den noggranna satskommateringen det då? Nej, inte på samma sätt, den tenderade ofta att störa läsrytmen. (Mera härom nästa gång.) Jag brukar likna de tätt utsatta tecknen vid hindren i ett häcklopp. Att kalla tecknen för ogräs som jag antydde i förra rutans rubrik var kanske att ta i.
Språknämndens Svenska skrivregler tar ställning till rätt många fall, mer eller mindre viktiga. Den kräsne och ambitiöse skribenten - och dit räknar jag alla journalister - bör dock ha tillgång till regelhäftet. Ett litet axplock ur detta förtjänar att beröras, så en utflykt i snårskogen återstår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!