Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julig historia för nya släktforskare

Den nybildade föreningen "Släktforskarna i Norrköping" fick en gipsplakett föreställande friherren Gustaf Lagerfelt när forskningscentret på Schalegatan invigdes. Plaketten bär på en historia med anknytning både till Norrköping och julen.

Jan Ekermann. Foto: Andreas Skogh

Jan Ekermann. Foto: Andreas Skogh

Foto: Andreas Skogh

Kultur och Nöje2008-12-27 03:00
Plaketten är gjord år 1922 av skulptören Tore Strindberg. För 50 år sedan överlämnade han den till Norrköpingsrådmannen och dåvarande ordföranden i Gamla Norrköping, Anders Törnvall som God jul-gåva.Föreningen har forskat kring historien om plaketten och gett ut en skrift om händelsen. I ett - här något kortat - brev till Folkbladet, skriver föreningens Jan Ekermann:"Skriften presenterar berättelsens tre huvudpersoner. Där berättas om Gustaf Lagerfelt, som en gång donerade 10.000 bokvolymer till Stiftsbiblioteket. Där nämns att skulptören Tore Strindberg var bror till den Nils Strindberg, som dog i Andrées nordpolsexpedition. Tore Strindberg blev på egna meriter en mycket uppskattad skulptör. I Norrköping är han representerad med flera av sina verk, bl a med de två kattliknande djuren vid Tyska torget. De installerades i det Carl Bergstenska huset redan 1908 och har alltså i år firat sitt hundrade år! I Hörsalsparken står fontänskulpturen Fågelbad. I Folkets park står en porträttbyst föreställande Hjalmar Branting.Den 4 december 1958, för 50 år sedan, avtäcktes i Hyresbostäders regi statyn "Lek" i Ljuraparken invid daghemmet "Regnbågen". I kvarlämnade dagboksanteckningar berättar Anders Törnvall i detalj om denna högtidlighet, där också skulptören var närvarande.Efteråt bjöd Hyresbostäder på en middag på Liebenfelts Standard Hotell. Här kom rådmannen att sitta bredvid skulptören. Gott vin bjöds och samtalen var angenäma. Härvid kom stockholmaren Strindberg att berätta att han redan 1922 varit på Lagerlunda för att avporträttera den då 90-årige Gustaf Lagerfelt. Nej, nej, här opponerade sig rådmannen, eftersom han varit skolkamrat i Linköping med en Lagerfelt, vars far hette Gustaf och absolut inte kunde vara äldre än 50-55 år vid 1922-tillfället. Kurt von Schmalensee menade att rådmannen hade rätt och där stod alltså ord mot ord!Vad slogs! Man skiljdes åt och en lustig brevväxling blev följden. Här skickade till slut Tore Strindberg till Anders Törnvall denna nu aktuella gipsplakett med påskriften om vadslagningen: "Jag vann! God Jul! Tore Strindberg"Båda hade rätt! De hade haft två olika Gustaf Lagerfelt i tankarna!Ja, se det var en riktig men alldeles sann JULSAGA!"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!