<I>En ny bok:</I> Vrakgods som historiska källor
ALEXEJ SMIRNOVSvensk historia under vattnet. Vrak i Österjön berättarÖversättning: Sergej GratchevWahlström & Widstrand
Som det såg ut på redden nära Skeppsholmen när Vasa kapsejsade. Nutida akvarell av Nils Stödberg.
Foto:
<b>Utmärkt karta</b>
En av många fördelar med boken är närvaron av en utmärkt karta över alla sjunkna vrak, med klart markerad geografisk placering över de objekt som nämns i texten.
Alexej Smirnov ger oss en utmärkt chans att stifta bekantskap med en hel del välkända och mindre kända vrakrester. Men han gör mer än så. Han förklarar för oss, som är lekmän, anledningen till varför så många vrakrester finns kvar och inte har ruttnat bort. Dessutom förklarar han varför skeppet finns just där det ligger och i många fall rekonstruerar han skeppets öde fram till den dag det försvann under ytan.
<b>Vraken bakgrund</b>
Bokens tyngdpunkt ligger vid den historiska beskrivningen. De fascinerande berättelserna om vrakgodset verkar som ett slags bakgrunds-material till Östersjöns sjöhistoriska politik. Det är ett annorlunda men mycket informativt sätt att informera om vår maritima historia, och boken är rikligt illustrerad med vackra bilder. Söderköping är med på ett hörn i kapitle om Sveriges viktigaste handelsstäder.
Vi dyker bland vikingalångskepp byggda av klinker. Vi får lära oss varför skeppsbyggarna övergav de mycket stabila och sjödugliga långskeppet till fördel först för koggen med större lastutrymme, och senare för kravellerna, med möjlighet att såga kanonportar i plankorna.
Alla känner till regalskeppet Vasa och dess förlisning. Här kan man läsa varför det byggdes, hur det byggdes och hur olyckan kunde ha förebyggts. Bärgningen har många av oss följt i TV för många år sedan, men det är först nu som man vet något om hela bakgrunden.
<b>Vasa i fara</b>
Samma dag som detta skrevs fanns en artikel i DN om hur skeppet Vasa riskerar falla sönder på grund av det häftiga angreppet av svavelsyra och rost. De tillsatta järnspikarna efter bärgningen bör ersättas med rostfria av titan så fort tillräckliga medel är disponibla. Det vore synd om en nationalklenod som Vasa numera är, försvinner genom misskötsel. Tack och lov att entusiaster som Alexej Smirnov finns för att dokumentera så mycket som möjligt medan vraken fortfarande existerar.
Översättningen verkar välgjord för en icke ryskspråkig recensent och det finns ingenting som påminner om att det faktiskt är en översättning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!