Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> OK för dulsealgerna men var är paksoien?

Alltid hungrig - Renée Voltaitres mat
Albert Bonniers

Kultur och Nöje2003-04-15 00:00
Jamsrot, tahinipasta, röd shisokrasse, paksoi och dulsealger.
Det är lätt att känna sig vilse i pannkakan när man läser Renée Voltaires nya kokbok. Datorn verkar lika förvirrad som jag. I Microsoft Word blir det fullt med ilsket röda streck under orden. Men Renée säger: "Även om du bor i tjotahejti och inte har tillgång till saluhallar och speceriaffärer finns det mesta hos Coop Forum."
Stärkt i hågen ger jag mig ut till närmsta snabbköp på jakt efter pinjenötter och granola för att baka en den där saftiga kakan på sidan 150:s vulgonärbild.
Jag har en strategi. När jag ser någon i butiken som ser chefig ut ska jag fråga efter granolan och göra fågelholkminen när han säger att de inte har det. Sedan ska jag muta någon annan kund att fem minuter efteråt fråga samma sak.
Men det slutar med att jag inte orkar leka Sverker Olofsson. I stället för granolakrisp blir det Startmüsli och jag utesluter pinjenötterna helt.
Problemet är, ärligt talat, inte bara att ingredienserna är svåråtkomliga. De är ofta dyra också. Därför skippar jag parmaskinkan till majsplättarna och nöjer mig med vanlig skinka och istället för att köpa fetaost tar jag en chèvrebit jag har i kylskåpet.
Jag blir glatt överraskad när både kakan och majsplättarna med skinka och getost smakar gott ändå. Till och med mina två kräsna katter uppskattar dem. Fast nästa gång blir det riktig parmaskinka, för den smälter så härligt i munnen. Och då får inte katterna smaka något.
Det låter nog som jag är mer kritisk än vad jag är. Faktum är att bästsäljaren "Systrarna Voltaires mat" tillhör mina mest tummade kokböcker och jag gillar verkligen Renée Voltaires nya kokbok av flera skäl. Hennes tilltal är personligt och okonstlat, precis som hennes mat. Recepten är ofta busenkla och rejäla, så att det går undan i köket. Hemorten för maten är kring Medelhavet, men hon vänsterprasslar ibland med köken i Asien, Afrika och Västindien.
Filosofin går ut på att "mat ska vara hälsosam, god och vacker, men ibland också onyttig". Alltså finns både kapitel som "tokveggo" och "sött och syndigt". Det ser så läckert ut att magen börjar kurra direkt. Mums. Nån som vet var jag kan köpa dulsealger?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!