Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Jättarnas slag

ANDERS FRANKSON/NIKLAS ZETTERLING
Slaget om Kursk
Historiens största pansarslag
Norstedts

Kultur och Nöje2002-09-03 00:00
De flesta av de generationer som upplevde andra världskriget känner till det största pansarslaget i historien, det som utkämpades vid Kursk sommaren 1943. Tyskarna, trots sviterna efter Stalingrad, hade samlat sig till ett ödesdigert slag som en gång för alla skulle krossa resten av Stalins pansararmé och öppna vägen till slutseger. Men det fanns ett stort aber. Ryssarna hade också dragit ihop enorma reserv styrkor, om vilka tyskarna var omedvetna, och dessutom hade de tillgång till tyskarnas hemliga anfallsplan.
Den ojämna frontlinjen vid stridens början var full med in- och utbuktningar och Kursk låg i en väldig halvcirkel riktad mot väst, mellan två stora tyskockuperade enklaver vid Orjol och Charkov. Den tyska planen gick ut på att angripa söderut och norrut från dessa enklaver och krossa Kurskområdet som i en nötknäppare. För att åstadkomma detta hade många nya och ganska överlägsna stridsvagnar, Tiger och Panter, skickats dit

Ryssarna lyckades med bedriften att först bromsa anfallet, sedan stoppa det helt och till sist anfalla själva. Resultatet blev början till den tyska reträtt som slutade med totalt nederlag för den tyska Wehrmacht 1945 samt ett av den fria världen efterlängtade självmord i en bunker i ett söndertrasade Berlin.
Att komma så långt vid Kursk var enormt dyrbart i män och material för båda sidor och särskilt ryssarna led ofattbara förluster, men den outtömliga mängden av nya soldater från Rysslands inre lade sin makabra tyngd på vågen.
Vad ryssarna inte gärna ville upplysa om i sina inhemska historieböcker är att amerikanska och engelska järnvägsvagnar (10 000), en tredjedel av alla explosiva ämnen, stridsvagnar, stridsflygplan, flygbensin, industriell utrustning, gummi, koppar och lastbilar skickades till Stalin. Inte mindre än 400.000 motorfordon skickades från USA till Ryssland, som själva producerade bara 265.000 om året.

Ryssarna betalade ett högt pris i människoliv genom förluster i själva striderna, arkebuseringar bakom linjerna och ett totalt förakt för alla som tvingades lägga ner sina vapen och kapitulera för tyskarna. De stackarna behandlades omänskligt både av tyskarna och - om de mot alla odds överlevde kriget - av sina egna vid återkomsten.
Slaget om Kursk går i detalj in i varje fas av slaget. Författarna Frankson och Zetterling tar med alla förberedelser i inledningen, slaget steg för steg, de dagliga förlustsiffrorna och slutresultatet. Ingen fråga lämnas obesvarad och till och med alla stridsvagnar som användes i slaget beskrivs och avbildas. Båda de tyska och de ryska styrkorna på de olika frontavsnitten finns redovisade, vilket säkert ger mer information till en krigshistoriker än till en allmänt krigsintresserad läsare, men ändå. Kort sagt, boken blir med rätta det definitiva referensverket till slaget vid Kursk.

Boken är rikligt illustrerat och försedd med lättlästa kartor som förklarar händelsernas olika stadium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!