Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> En kvinna föds

Hanne-Vibeke Holst
Min mosters migrän eller Hur jag blev kvinna

Kultur och Nöje2002-03-16 00:00
Jag har läst Holst tidigare böcker om den självständiga journalisten Therese Skårup. De är mycket trevlig underhållningsläsning om en kvinna som orädd satsar på sitt yrke som utrikeskorrespondent och har en pragmatisk inställning till kärlek och passion. Holst trilogi om Skårup har kallats för feministiska bestseller, till vilket det som läsare och feminist kan vara svårt att förhålla sig okritisk. När man läser Holst självbiografiska bok Min mosters migrän eller Hur jag blev kvinna, uppstår dock en helt ny förståelse för denna danska succéförfattarinna. Boken är sårbart självutlämnande. Holst uppväxtmiljö skiljer sig mycket från de flesta andras nuförtiden, med barnflickor och en mor som försakar sin egen skrivarkarriär för att den kände excentriske författarfadern ska kunna satsa på sin alltmer sviktande karriär. Den skeva relationen mellan man och hustru, samt far och dotter är dock ändå talande för den generella relationen mellan könen.
Min mosters migrän eller Hur jag blev kvinna handlar genomgående om Holst själv och kvinnor i hennes närhet och deras relation till män. Män som de vill behaga, bli fri ifrån eller endast försöka skapa en vardag tillsammans med. Obehaglig och tyvärr säkerligen lätt för många att känna igen är unga kvinnors komplexa förhållande till sin sexualitet. Både författarinnan själv och hennes mormor har upplevt många förnedrande och förvirrande situationer som har med spelet och maktfördelningen mellan män och kvinnor att göra. Mönstren går igen.

Språket i boken är enkelt och hennes berättelse lika flinframkallande som irriterat erinrande om hur ojämlikt samhället fortfarande är. Den feministiska analysen blir vi inte skrivna på näsan. Men redan titeln Hur jag blev kvinna, är feministisk eftersom den slår fast att kvinnor formas under sitt liv enligt en samhälleliga prototyp. Att bli kvinna är en process som det finns lite biologi och mycket socialt skapande bakom.
Hanne-Vibeke Holst självbiografi är en träffande berättelse om kärlek, relationer och könsroller utan att kännas kvävande tillrättalagd och förmanande. Den rekommenderas alla som vill reflektera över sin egen relation till föräldrar, partner och barn. Hur mycket av ditt liv är sociala mönster i en könsmaktordning och hur mycket är enskilda händelser som enbart inträffat i Hanne-Vibeke Holst liv?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!