I huvudet på en klätterfantast
KLÄTTRARENS SJÄLText: Per CallebergFoto: Fredrik SchlyterICA förlag
Foto:
I Klättrarens själ har Per Calleberg och Norrköpingsbon Fredrik Schlyter försökt att krypa under skinnet på klättrarna. Försökt fånga den där drivkraften som får dem att ständigt ta sig an nya utmaningar. Vad är motivationen? är en av många frågor som utvecklas.
Boken förmedlar också lite av den upplevelse det är att klättra; naturupplevelsen, gemenskapen, spänningen och koncentrationen. Med ord och bild ger de oss ett litet smakprov.
"Väggen ser lite dyster ut nedifrån. Linjen är långtifrån uppenbar och den täta skogen, som växer nästan ända inpå klippan, gör det svårt för mig att få någon överblick, här är det svårt att ögonklättra. Balanserande på stenen vid klippans fot torkar jag skosulorna en sista gång och sträcker mig upp mot den inledande sprickan..."
Fotografiet på en klättrare i en bivack, där de sover hängande i berget, på 300 meters höjd, ger riktigt hisnande känslor. Och den återkommer i många fotografier. Men det är inte bara höghöjdsklättring som står i fokus i den här boken. Klättring kan också bedrivas på betydligt lägre höjder.
Boken förmedlar också en gemenskap och ett intresse som går mycket djupt. Författaren Per Calleberg har klättrat i 27 år och fotografen Fredrik Schlyter i 22 år. Och de får kärleken till klättringen att stråla ur både ord och bild.
Boken Klättrarens själ är inte bara en beskrivning av teknik och vad som driver klättraren uppåt utan även en spännande resa ut i det, för många, okända. En resa jag verkligen kan rekommendera. Hemma i lässtolen ger det en perfekt blandning av trygghet och spänning. En spänning som på tryggt avstånd framstår som mycket lockande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!