Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I Galway drack vi milkshake av soja

Kultur och Nöje2009-06-23 03:00
Tidigare har vi ätit oss igenom våra semestrar. Vi har googlat oss fram till vilka intressanta veganrestauranger som finns och sen bestämt ett resmål. Ibland har detta lyckligtvis geografiskt sammanfallit med en del intressanta kulturella sevärdheter också. I Rom åt vi blåbärsglass av soja i en liten gelateria som visade sig ligga precis intill Fontana di Trevi. Däremot missade vi påvens palats, då ingen tofu fanns att hitta i närheten av den killen. Vi har traskat upp och ner för gatorna och över kanalerna i Amsterdam och ätit cheesecake utan animaliska ingredienser på Green Planet.I Berlin åt vi vegoburgare och pizza på Hans Wurst, bara ett stenkast därifrån fick vi uppleva resterna av muren. Och på Majas deli fick vi efterrätter vi tidigare inte ens vågat drömma om, en orgie i choklad innan vi kunde njuta av promenad i det gamla öst.Varje gång vi skulle äta i Gambia, grönsaker i jordnötsås var nog favoriten där, fick vi se landets enda trafikljus, alla taxichaufförer var så stolta över detta så vart man än skulle gjordes omvägen över detta välbesökta trafikljus. I London åt min bror och jag åt grillade grönsaker på Rootmaster, en pensionerad dubbeldäckare som nu tjänade som vegorestaurang. I Galway på Irland drack vi milkshake av soja på Banana Poblacht innan vi drog vidare mot klippor och historiska sevärdheter. Och Malmö, med veganska räkor och sötsur sås (såg Turning torso på bussen på väg till restaurangen).Jämnt skägg mellan maten i Berlin och Amsterdam hittills skulle jag säga. Men så har jag heller inte varit i New York och ätit. Än. Det ska vara en upplevelse, säger de som vet. Ah, alla dessa matminnen och drömmar...Kanske är detta något excentriskt. Men kollar man bloggvärlden är vi inte ensamma. Många människor äter sig runt världen, och många av min generations veganer är nu etablerade, har pengar och kan ta sig jorden runt. Och nu kommer vi till knäckfrågan; kommer de då till Norrköping i jakten på en specifikt marinerad tempeh eller saffransglass baserad på havre? Nope, det gör de inte. Här finns nämligen i princip ingenting att erbjuda på den fronten. Wokade grönsaker gör liksom svalan ingen sommar. Vilket är trist, vi som har så mycket fina saker att visa upp! Att ständigt röra sig med lunchen i en egen kylväska är inte riktigt 2009, och därför åker många helt enkelt någon annanstans än Norrköping. Det avslöjas att vi inte alls är någon storstad. Stockholm, Malmö och Göteborg har ett helt annat utgångsläge, vi har alldeles för litet utbud för att kunna konkurrera på riktigt. När det gäller matfrågan har Fjärde storstadsregionen mycket att utveckla. Jag tror att man måste vara noggrann med detaljerna för att locka människor till regionen. Gud finns i detaljerna, har jag hört. Och det är där jag tror att vi hittar turisterna också. Än skissar vi bara på storstadstanken.I år är de inte mammornas magar som styr vart vi hamnar på semestern utan treåringens intresse. Och hon vill till Mumindalen i Finland. Vad vi ska äta där förtäljer ännu inte historien. Men jag ska googla och se om vi slipper kylväskan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!