Hermansson och den gamla världen
C H HERMANSSONFöretagens Makt och makten över företagen (70 sidor)JENNY LINDAHL PERSSON Efterord. (16 sidor).Nixon förlag
Stackars Carl-Henrik! När jag läste detta svammel, blev jag ideligen påmind om uttrycket, "Med sådana vänner behöver man inga fiender? Ty någon har tydligen kommit på idén att trycka det. Var det anslagspengar som måste upparbetas? Eller var Jenny Lindahl Persson så desperat att få skriva ett efterord som tar hela 24 procent av boken, att ett känt namn var nödvändigt som lockbete?
Jag vill inte gå in på Hermanssons politiska teorier. Andra får bedöma om det är rätt eller fel att omarbeta en tes som var redan grundligt kritiserad när den först lades fram för 35 år sedan. De är lika magstarka nu som det var då, när man propagerade för ett politiskt system som behövde en mur att stänga in sitt eget folk i "paradiset" där de spionerade på varandra.
Hans tabeller, noggrann uppställda från 1965 - 88, och lika spännande som en telefonkatalog, kanske hade en viss relevans 20 år sedan. Men idag?
Jag blev förvirrad av påståendet att "svenska näringslivet styrs av ett fåtal familjer av kapitalägare" följt av en förklaring att svensk industri behärskas mer och mer av nordamerikanska kapitalintressen.
Inget skrivs om EU´s hotande skugga men det kanske tas upp i nästa bok? EN sak var i alla fall en nyhet för mig. Jag visste inte att endast fem företag tillverkade likkistor i landet. Tack, Carl Henrik, för denna pärla. Det var också fascinerande att se jämförelsen mellan företags ägandet 1963 och 1979. Riktigt nostalgiskt. Om vi inte ser upp kan familjen Wehtje och Boström, vilka nu DE är, kasta oss åter i fattigdom och misär.
Det var ungefär när jag hade läst så långt jag fick en stark lust att viska i öronen på Carl Henrik sådana för honom okända ord som EU, Euro, e-mail, Internet, SAM, Gudruns skatteaffär och också "Stalin är död" och "Muren har fallit". Eller varför inte, "Bastiljen har fallit!" Jag noterar att C-H var ordförande i CMS, Centrum för Marxistiska Samhällstudier så sent som 2002. Vilket marxistiskt samhälle kunde man studera då, tro?
Och vad hade Jenny Lindahl Persson att säga på sina 16 sidor? Ja, säg det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!