Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemlagad pannbiff i Björkvik

Kultur och Nöje2008-04-12 03:00
Tänk att min vänskap med Johnny Cash än i dag skapar så många spännande kontakter, trots att det är fem år sedan han dog.Jag var i ett soligt och vackert Björkvik nyligen. Jag reste dit för att träffa Göte Nilsson, teknikern som var inhyrd från Sveriges Radio för att spela in Cash på Österåkersanstalten den tredje oktober 1972. En inspelning som i dagarna släppts i sin helhet på cd över hela världen.Första gången jag hörde talas om Göte var i september 1972. Jag läste i Expressen att han hade fått det ärofyllda uppdraget att spela fängelsekonserten. Men vi tar det från början.Den andra oktober 1972 tog jag tåget från Norrköping till Stockholm för att se min store idol Johnny Cash live för första gången. Jag var 16 år och lyckan var stor. När Johnny kom in på scenen var han mer karismatisk än jag kunnat tänka mig, han var "larger than life itself". Under konserten slängde han ned ett av sina munspel till mig - lyckan var fullkomlig. I publiken satt även Börje Lundberg, en då 30-årig Expressenjournalist och stor Cash-fantast.Dagen därpå var det tid för den mycket uppmärksammade spelningen för de intagna på Österåkeranstalten. Med munspelet i fickan satt jag och dagdrömde under en urtrist mattelektion på Kungsgårdsskolan i Norrköping: Tänk om jag fick se honom igen. Tänk om jag hade fått vara med på Österåker, istället för att sitta här med en stor och ful räknesticka.I Stockholm sitter Börje med samma bekymmer.Han hade i dagar försökt att få det stora scoopet, att som enda journalist få komma innanför murarna vid spelningen. Men Kriminalvårdsstyrelsen sa nej.Samtidigt var Göte Nilsson 37, i full gång med att borra ett stort hål i en vägg i Österåkers aula. En sladdbunt, åtta centimeter tjock, skulle ledas ut till Sveriges Radios hypermoderna inspelningsbuss som fanns på plats för att spela in hela konserten. Cash hade visserligen med sig egen tekniker, men det var Göte som regerade vid sin åttakanaliga bandspelare (då Europas modernaste).Tillbaks till nutid.36 år efter den legendariska konserten träffas jag, Börje och Göte för första gången. Vi sitter i hans trevliga kök i natursköna Björkvik och äter hemlagad pannbiff. Göte delade med sig av många underhållande och intressanta historier, bland annat från sin tid på Sveriges Radio. Men det är klart, det var ju ändå spelningen på Österåker som var det centrala. Trots att Göte mest höll till i inspelningsbussen, träffade han Johnny vid några tillfällen. Han berättade hur Johnny "gled in i bussen, han gick inte, han gled". Även Göte, precis som undertecknad, var helt tagen av Johnnys karisma.Efter åtta timmars samvaro lämnar jag Björkvik. Jag känner mig upprymd, näst intill berusad, trots att vi inte druckit en droppe. Än en gång har jag tack vare vänskapen med J R Cash, berikat mitt liv med ännu ett spännande möte.
n n Lasse Lindfors är stor Johnyy Cash-fantast och kommer att skriva krönikor på Kultur & Nöje en lördag i månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!