Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gripande men osentimentalt barnporträtt

Kultur och Nöje2009-03-11 03:00
Danskan Synnøve Søe är som den där schyssta storasystern vi önskar att vi hade när andra var dumma. Hon ställer sig kompromisslöst på den utsattas sida. Stenhårt och effektfullt attackerar hon den svikande vuxenvärlden.För mig är Synnøve Søe en ny bekantskap, fast hon har tidigare kommit ut med en roman översatt till svenska - Färs. Den gången låg hennes uppväxt till grund för uppgörelsen med frigjorda vänsterföräldrar. I Pojken på stegen är miljön en socialt missanpassad familj, präglad av känslomässig oförmåga.Femårige Peter lever ensam med sin självömkande och psyksjuka morsa som mest ligger på soffan och ser på tv. När kylskåpet gapar tomt och magen kurrar skickar hon Peter till affären för att handla skvallertidningar och skräpmat. Annars ska han vara tyst, inte föra oväsen och störa.Synnøve Søe gör en bitvis gripande och osentimental skildring av ett barn som aldrig får vara barn, omgiven av egocentrerade vuxna som inte ser eller vill se till barnets mest grundläggande behov.Peter går inte i förskola, utan fyller tiden med att räkna ormbunkar i flerbostadshusets vinterträdgård och speja efter sin frånvarande pappas vita bil. Titeln anspelar på att Peter ibland klättrar upp på en stege och tjuvtittar in genom fönstret på grannarnas familjegemenskap.Det är med tårar i ögonen man läser om hur han ser grannbarnen firar födelsedag eller nattas med en saga. När Peter ber om en godnattsaga, läser mamma högt ur "Se och hör" med motiveringen att den ju också handar om prinsar och prinsessor.Synnøve Søe växlar mellan Peters barndom och avsnitt där han som vuxen arrangerar en låtsatsmiddag som urartar, där han konfronterar sin mamma och pappa, socialarbetaren och alla de andra ur vuxna som svek.Greppet med tidshoppen och flera parallella röster är effektivt. Romanen byter skepnad och växlar mellan realism och surrealism, men också mellan allvar och skruvad humor, språklig enkelhet och överdåd.Konfrontationen blir aldrig av. Middagen förblir oserverad och allmer oaptitilig, den härsknar, möglar och drar till sig flugor. Tyvärr är det lätt att få en överdos när Synnøve Søe gottar ner sig totalt i groteskerier, förruttnelse och äckel sida upp och sida ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!