Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frusen skönhet i ord och bild

Isblommor, dikter av Anna Franklin och Björn Ullhagen

Foto: Forsby Jan

Kultur och Nöje2008-12-17 03:00
Isblommor började som ett bildprojekt av fotografen Björn Ullhagen i Norduppland, men kom att växa till ett samarbete med poeten och journalisten Anna Franklin. Hon är uppvuxen i Norrköping men numera bosatt och verksam i Uppsala. Blommorna är fotograferade infrusna i full blom. Isen håller skönheten inkapslad och bevarad, som en stillbild. Men det intrycket är bedrägligt, isens grepp släpper obönhörligt när temperaturen höjs och då tar förruttnelsen vid. Ibland är blomstermotivet fortfarande alldeles tydligt, men några bilder har en mer abstrakt prägel. Somliga blir då till intensiva färgkaskader, medan somliga är vaga, nästan genomskinliga. Variationen är stor, och bilderna är poetiska bara i sig. I Isblommor har Anna Franklin skrivit en dikt till varje bild, så att text och bild famnar varandra på uppslagen. Återkommande teman i dikterna är också färgade av växternas och isens natur; det onåbara, det fastnaglade, det inneslutna, det obeständiga, livet i dvala. Följande rader är tagna ur dikten Isdans, bildsatt med två infrusna blåklockor: "Samla ihop tankarna
dra oss åter
till dygnets järnblå
timme
där vilan ger skydd
för smärtans
oberäknelighet

ta tillbaka
din själ
göm den väl
i ett hörn
inom dig
i en kupa av glas
Den smältande isen för också Anna Franklins tankar till klimatfrågan och den påtagliga världen omkring oss, frånvaron av isande vinterkyla och alltmer utsuddade årstidsväxlingar. Flera dikter fångar fint upp bildernas stämningslägen i fria associationer, men i några fall beskrivs det vi redan ser och då fungerar text och foto faktiskt bättre lösgjorda från varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!