Företaget som fick bygden att blomstra
Som ett komplement till den populära utställningen Industriland på Arbetets museum invigs under Kulturnatten delutställningen "Åtvidaberg - den svenska modellen". En betraktelse av vad som skedde under och sker efter ett stort företags dominans på en liten ort.
Facits produkter var omåttligt populära och företaget gick som tåget under början av den epok som utställningen skildrar.
Foto: Robert Svensson
Med hjälp av mycket text, en del bild, video och så klart produkter tillverkade av Facit berättas historien om hur företaget växte och blomstrade, om ett framgångsrikt samarbete med det lokala fotbollslaget och tät lokal förankring. Men också hur det på 70-talet nådde sin peak och började vända neråt. Lika väl ställer man sig frågorna hur det är att leva på en ort som Åtvidaberg idag, långt efter det att det framgångsrika företagets saga blivit all.- Facit präglar fortfarande Åtvidaberg, men det kommer en ny generation, hur länge lever arvet? frågar sig Sofia Seifarth.Villiga arbetare
Göran Arvidsson spenderade hela sitt yrkesverksamma liv hos Facit. Han började som hantlangare på karosseriavdelningen 1938 och slutade som platschef 1973, men blev kvar på företaget i många år även efter det.- Det här är Facits guldägg, konstaterar han stolt och visar upp en samling additions- och kalkyleringsmaskiner i en monter.Han beskriver ett helt annat samhällsklimat och en mentalitet än vad som råder idag.- Vi hade en unik yrkesutbildning. De som rekryterades dit jobbade åtta timmar per dag under veckorna och på kvällarna gick de i skolan. De som skulle bli servicemekaniker läste dessutom språk på lördag och söndag. Men de gnällde inte, de tyckte att det var kul.Nedåt på 70-talet
På 70-talet gjorde elektroniken sitt intåg och det började peka neråt för Facit som under så många år varit världsledande, inte bara med räkne- utan även skrivmaskiner.- Vi vill sticka hål på myten att Facit inte hängde med i den elektroniska utvecklingen. De var tidiga med sådana försök, men japanerna hade större resurser och det blev en konkurrens som man inte kunde vinna. Men man såg det komma, konstaterar Sofia Seifarth.Hur som helst fasades företagets vikt ut och utställningen gestaltar vägen fram till idag genom tre olika rum.När "Åtvidaberg - den svenska modellen" försvinner i oktober 2011 kommer den att efterföljas av en ny delutställning med fokus på Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!