Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

För livsnjutare med fet plånbok

Erik Lallerstedt
My way -Vägen till ett smalare liv
Ica Bokförlag

Stjärnkrögaren Erik Lallerstedt lever för god mat, men lyckades ändå gå ner i vikt. I kokboken My way ger han läsaren tips, råd och recept.
FOTO: ICAFÖRLAGET

Stjärnkrögaren Erik Lallerstedt lever för god mat, men lyckades ändå gå ner i vikt. I kokboken My way ger han läsaren tips, råd och recept. FOTO: ICAFÖRLAGET

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-02-17 06:00
Tonen i "My Way - vägen till ett smalare liv", som nu kommer i nyutgåva, är varm och personlig. Men framför allt är den helt befriad från stränga förbud och flåshurtig präktighet, som annars brukar tynga bantarböcker.
Rivna morötter är alldeles för osensuellt för krögaren Erik Lallerstedt. "Mat får inte bli ett straff. Det ska alltid vara en belöning." Det är Eriks filosofi. Avstå helt från danska wienerbröd, portvin med roquefortost eller champagne? Nej, det gör han inte. Men han njuter extra mycket av de synder som han ibland tillåter sig.

Författaren gick ändå ner från 105 till 83 kg och berättar här hur han lyckades. Metoden går ut på att köra slalom mellan fyra faror: vitt bröd, socker, smör och ost. En viktig bit är förstås motion, dagliga promenader i raskt tempo med ordentliga armsvingningar. "Det är värt att se löjlig ut när man vet att man får dricka en god bourgogne till middag", säger Erik. Mer utvecklas egentligen inte Eriks metod, som presenteras i luftigt redigerade sidor med fina bilder.
Erik Lallerstedt driver stjärnrestauranger som Eriks bakficka och Gondolen i Stockholm. Men det här handlar inte om komplicerad restaurangmat, utan om rätter som är ganska enkla att tillaga. Provade bland annat grillade grönsaker med lufttorkad skinka och persiljeyoghurt som smakade bra, trots att grönsakerna fick dra ur vätska i fem minuter istället för en timme.
Boken vänder sig inte till mannekänger eller strandraggare, utan snarare till livsnjutare som vill bli mindre feta. Men det kräver en hyfsat tjock plånbok. För mig är råvaror som sjötunga och pilgrimsmusslor fredagslyx. Och den som vill gå ned i vikt måste framför allt lägga om vardagsmaten. Det går inte ihop.
Receptdelen hade gärna fått vara mer omfångsrik, omkring 60 recept är ganska snålt tilltaget. En bok i samma genre som ger lite mer för pengarna är Anna Bergenströms underbara "Kärlek, oliver och timjan", en vacker och inspirerande kokbok med nyttig mat. Den säljs snart på bokrean.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!