För livsnjutare med fet plånbok
Erik LallerstedtMy way -Vägen till ett smalare livIca Bokförlag
Stjärnkrögaren Erik Lallerstedt lever för god mat, men lyckades ändå gå ner i vikt. I kokboken My way ger han läsaren tips, råd och recept. FOTO: ICAFÖRLAGET
Foto: Fotograf saknas!
Rivna morötter är alldeles för osensuellt för krögaren Erik Lallerstedt. "Mat får inte bli ett straff. Det ska alltid vara en belöning." Det är Eriks filosofi. Avstå helt från danska wienerbröd, portvin med roquefortost eller champagne? Nej, det gör han inte. Men han njuter extra mycket av de synder som han ibland tillåter sig.
Författaren gick ändå ner från 105 till 83 kg och berättar här hur han lyckades. Metoden går ut på att köra slalom mellan fyra faror: vitt bröd, socker, smör och ost. En viktig bit är förstås motion, dagliga promenader i raskt tempo med ordentliga armsvingningar. "Det är värt att se löjlig ut när man vet att man får dricka en god bourgogne till middag", säger Erik. Mer utvecklas egentligen inte Eriks metod, som presenteras i luftigt redigerade sidor med fina bilder.
Erik Lallerstedt driver stjärnrestauranger som Eriks bakficka och Gondolen i Stockholm. Men det här handlar inte om komplicerad restaurangmat, utan om rätter som är ganska enkla att tillaga. Provade bland annat grillade grönsaker med lufttorkad skinka och persiljeyoghurt som smakade bra, trots att grönsakerna fick dra ur vätska i fem minuter istället för en timme.
Boken vänder sig inte till mannekänger eller strandraggare, utan snarare till livsnjutare som vill bli mindre feta. Men det kräver en hyfsat tjock plånbok. För mig är råvaror som sjötunga och pilgrimsmusslor fredagslyx. Och den som vill gå ned i vikt måste framför allt lägga om vardagsmaten. Det går inte ihop.
Receptdelen hade gärna fått vara mer omfångsrik, omkring 60 recept är ganska snålt tilltaget. En bok i samma genre som ger lite mer för pengarna är Anna Bergenströms underbara "Kärlek, oliver och timjan", en vacker och inspirerande kokbok med nyttig mat. Den säljs snart på bokrean.