Tintin-filmen har haft premiär. Överhuvudtaget verkar Tintin ha fått ett uppsving även hos senare generationer, serien bara lever vidare trots alla anakronismer och referenser om en värld långt borta, i både tid och rum. Eller kanske tack vare? Tintin minner om en tid när mysteriet och det okända fortfarande var en realitet, där det fanns utrymme för improvisation. Det är i det gränslandet som äventyren äger rum och det är kanske det som vi alltmer lider brist på.
Vi har numera järnkoll på i stort sett hela jordklotet, olika webbtjänster kan i princip trolla fram satellitbilder av varje kvadratmeter av jordytan. Det finns kanske några få fickor kvar i en och annan enorm regnskog där någon bortglömd stam hukar. Man kan inte annat än känna en sorts gjädje när man läser om någon ursprungsbefolkning som attackerar överflygande plan med spjut, men det händer alltmer sällan.
Men det finns en och annan som vill utmana det trygga och söka äventyret. Göran Kropp, Ola Skinnarmo och Renate Chlumska är några exempel på svenska äventyrare som testat gränserna för vad man klarar av i höghöjdsklättringar utan syrgas, Nordpolsexpeditioner och seglatser, naturligtvis högst riskfyllda sysselsättningar, Göran Kropp t ex dog i en klättringsolycka 2002.
Men även detta med äventyr utnyttjas och tillrättaläggs. Mount everest-bestigningar har blivit en liten industri. I Amazonas anordnas lätt riggade expeditioner för att få tillfälle träffa på ?vildar? som inte stött på civilisationen förut. Dyrt är det också, som vanligt: finns efterfrågan kommer tillgången som ett brev på posten.
Man kunde i alla fall tänka sig att det ökande resandet överlag fört med sig att vi blir mer intresserade av andra kulturer och dess seder, bruk, arkitektur, mat etcetera. Men nej. Den stora trenden inom resandet är ?all inclusive?. Det betyder kort sagt att alla måltider intas på hotellet och är inräknade i priset. I själva verket kan hela semestervistelsen avnjutas på hotellområdet, där finns lämpliga bufféer, pooler och allehanda bekvämligheter. Lokalbefolkningen utanför hotellet? Ja, där ökar arbetslösheten.
Jag prognosticerar att vi om sådär 20 år kommer att leva i ett all-inclusivesamhälle så vi slipper risken att skada oss, äta felaktigt, drabbas av brott. Barnens lekar bör alltid övervakas av utbildad personal som kan göra adekvat riskbedömning, fler övervakningskameror och poliser kommer att få oss att känna oss tryggare och vi ska ha en nollvision vad gäller trafikolyckor. Internet övervakas mot negativa skriverier som kan upplevas kränkande och att alla alltid ska ha cykelhjälm är en självklarhet. När/om någon dör får vi väl knapra tabletter för att undvika negativa känslor typ sorg. Men, vänta nu? Så här är det ju redan!?
Vi kanske inte ska förvånas allt för mycket över om somliga vill fly in i Tintins äventyr, klättra upp på mycket höga berg , cykla på Nordpolen. Eller flytta ut i djungeln och kasta spjut på flygplan.