Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Festival - då tänder kemikaliebröderna

HULTSFRED (TT-Spektra)
Kemikaliebröderna har varit i Sverige igen. I torsdags spelade engelska The Chemical Brothers på Hultsfredsfestivalen.
- Jag älskar festivaler, det gjorde jag redan innan jag blev artist. Jag gillar att träffa folk och att lyssna på en massa vitt skilda artister utomhus. Det är en upplevelse på alla sätt, säger Tom Rowlands.

The Chemical Brothers (Tom Rowlands och Ed Simons) kanske inte säljer lika mycket som förr – men på Hultsfred kom publiken.
FOTO: PRESSENS BILD

The Chemical Brothers (Tom Rowlands och Ed Simons) kanske inte säljer lika mycket som förr – men på Hultsfred kom publiken. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2002-06-15 00:00
Det är en glad, nöjd och sedvanligt långhårig och glasögonprydd engelsman som pratar om det sköna i att kunna blanda musikstilar så fullständigt som man gör som besökare på en festival. Tom Rowlands gillar att The Chemical Brothers spelar på samma festival som Slayer, Rammstein och små, obskyra band.
Och trots att deras långa romans med musikkritikerna verkar vara över, vallfärdar den stora publiken till The Chemical Brothers konserter, som till området framför Hawaiiscenen i torsdags.
- Jag tror att den stora anledningen till att vi fortfarande håller är att vi satsar så hårt på låtarna, melodierna är verkligen viktiga. Oavsett om det handlar om "Setting sun", "Come with us", "Chemical beats" och "Hey boy, hey girl", så är våra låtar späckade av bra melodier. Där skiljer vi oss från andra dansmusikakter, säger Tom Rowlands och fortsätter:
- Dessutom är vi bra på scen, vi känner oss väldigt hemma där. Vi är inte som många producenter som blir stela och inte har en aning om vad de vill göra live. Vi satsar även mycket på det visuella, med ljus och film. Det ska vara en helhetsupplevelse.

<b>Sålde sämre</b>
I vintras kom The Chemical Brothers fjärde skiva, "Come with us", en platta som inte blev en lika stor framgång som 1999 års "Surrender", som sålde drygt 2,3 miljoner exemplar. Men de bleka engelsmännen vet vad de gör bäst, dansmusik med tunga beats och klatschiga refränger och de vet att det inte skulle räcka med två killar bakom varsin skivspelare.
När The Chemical Brothers slog igenom för sju år sedan med främst singeln "Leave home", massor av spelningar och hyllningar från trendkänsliga kritiker som Andres Lokko, då var den tunga dansmusiken fortfarande en alternativ scen. Men ju längre in på 90-talet vi kom, desto mer mainstream blev musikgenren.

<b>Bollen tillbaka</b>
- Nu har vi/de som gör tung dansmusik fått ta ett steg tillbaka, nu är det rock som gäller igen för de trendiga. Jag tycker att det är bra att alla nu kan koncentrera sig på att göra bra låtar och inte på att sälja. Ett tag har det funnits krav på att det ska vara så poppigt, nu är bollen tillbaka hos världens discjockeyer att göra musik som tar allt ett steg vidare, säger Tom Rowlands som verkar trivas nästan löjligt bra med sin korthårige vapendragare Ed Simons.
- Ja, han är bäst. Om vi inte tyckte om varandra hade vi aldrig stått ut, och styrkan är att vi lyssnar på så olika saker. Sedan bakar vi ihop allt till en enda välsmakande kaka!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!