En värmländskt actionhopp
STOCKHOLM (TT Spektra)På fredag är det premiär för filmen "Livvakterna". Regissören Anders Nilsson har gått en mödosam väg på branschstegen - från att som 18-åring ha drömt om att synklägga reportage på TV2 till att nu få lotsa den svenska actionfilmen in i 2000-talet.- Ja det där, det är hämtat från en sann historia, hela hövvet åkte av henne! skrockar Anders Nilsson på väl konserverad värmländska.
Livvakter med utländsk motspelare. Alexandra Rapaport, Jakob Eklund och Örjan Landström i filmen Livvakterna. FOTO: SONET
Foto:
- Det var två sidor i Aftonbladet, så hemligt är det inte, säger Anders Nilsson om spränganordningen som fästs kring en persons hals och som sedan brukar göra att utpressningskrav tas på betydligt större allvar.
<b>Namnkunnig ensemble</b>
Efter "Noll tolerans" för något år sedan har han fått finna sig i rollen som den svenska actionfilmens stora (och möjligtvis enda) hopp. "Livvakterna" är den andra filmen om polismannen Johan Falk, och den här gången har 38-åringen från Kil i Värmland samlat stora delar av den svenska skådespelareliten. Jakob Eklund, Marie Richardson, Alexandra Rapaport, Samuel Fröler, Lia Boysen och Krister Henriksson är några av de som ska föra den svenska actionfilmen in i 2000-talet.
- När jag var 18 tänkte jag att det vore trevligt om jag kunde få synklägga reportage på TV2, minns Anders Nilsson om sin klättring på branschstegen. Nu händer det att jag funderar på vad tusan jag ställt till med.
Även om det var i och med "Noll tolerans" som hans namn plötsligt blev allmänt känt, så är det inte precis något raketkarriär vi talar om. Under 80- och 90-talet arbetade Anders Nilsson framför allt med lågbudgetlegenden Mats-Helge Olsson, bland annat som klippare och manusförfattare. Idag har han övergett mystiska pseudonymer som Anthony Newton och Andy Nelson, och blivit lika salongsfähig som actiongenren i sig.
<b>En ny typ av brottslighet</b>
"Livvakterna" har starkt konspirationsteoretiska övertoner och handlar om hur en ny typ av brottslighet är på väg in i Sverige: utländska operatörers våldsamma företagsövertagningar.
- Vi är nu någonstans i den tredje vågen, enligt de som vet, förklarar Anders Nilsson. Att den kommit så sent till Sverige beror mest på kultur- och språkbarriärer. Idag
I filmens fall är det Sven Perssons (Samuel Fröler) familjeägda konfektionsföretag som blir bekant med denna moderna brottslighet. Hans fabrik i Estland råkar ut för problem med den lokala maffian, som sedan beger sig till företagarens familj i Sverige för att få sin vilja fram. Filmens försvarsmetod - privata livvakter, eller legosoldater - är också verklighetens försvar när polisen är maktlös, menar Anders Nilsson.
- När vi gjorde "Noll tolerans" fick vi nys om det här med privata poliser. Efter det intervjuade jag en massa säkerhetsfolk, som också fick läsa manuset. Jag trodde nog att de skulle tycka att det var ren science fiction jag diktat ihop, men de hade faktiskt inga invändningar.
- Det här är verkligheten, även jag har dramatiserat den förstås.