Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En sits som Söderköping tronat efter

Parkbänkar i all ära.
Men i en kungatron sitter man ändå bäst.
Nu har Söderköping fått sin egen - den är en del i utställningen "Riket och kronan".

Barbro Mellquist provsitter den rejäla tronen i ek som konstnären Sonny Löfvall gjort till utställningen "Riket och kronan". Foto: Janne Forsby

Barbro Mellquist provsitter den rejäla tronen i ek som konstnären Sonny Löfvall gjort till utställningen "Riket och kronan". Foto: Janne Forsby

Foto:

Kultur och Nöje2007-05-22 06:00
Den kungliga tronen i ek är omgiven av fyra virvlande vimplar i stål och har en förgylld kungakrona käckt på sned. Bakom installationen står konstnären och designern Sonny Löfvall, men den är gjord på uppdrag av Söderköpings kommun.
- Tanken är att man ska associera till en kungakröning, säger han.
Platsen är väl vald. De höga träd ger en pelarlik inramning och ett stenkast bakom ligger medeltidskyrkan St Laurentii, där den första drottningkröningen ägde rum år 1281. Det var Magnus Ladulås drottning Helwig som kröntes. Tjugo år senare var det dags för deras son Birger Magnusson och hans drottning Märta att invigas i ämbetet i kyrkan.

Maktens symboler
I det medeltida Sverige bestod kröningen av att kungen fick en smörjelse och de olika symbolerna för makten lämnades över: kronan, spiran, svärdet och äpplet.
På tronens sockel finns 48 namn på medeltida kungar nedtecknade. Bland namnen finns Birger Jarl och Olof Skötkonung, men också en rad mindre kända kungar och stormän från den svenska regentlängden.
- Vi vet inte med säkerhet om alla dessa kungar reste genom Söderköping. Allt är inte dokumenterat, säger Barbro Mellquist, kultursekreterare på Söderköpings kommun.
"Riket och kronan" är en del av länsövergripande projektet "Eriksgatan - kungsvägen till historien". De nyvalda kungarna gjorde den ceremoniella resan för att bli godkända av landskapens ting. På resan i Östergötland följde man huvudvägen från nordost till sydväst, till Lionga ting i Linköping.
I projektet medverkar också Linköpings slotts- och domkyrkomuseum och Vadstena klostermuseum, där visas utställningarna "Lagarna och tinget" respektive "Pilgrimer och kloster".

Följ Eriksgatan
Projektet Eriksgatan blir en väg till vår lokala kulturhistoria som är lättillänglig och geografiskt nära. Inom ramen för projektet placeras tjugo skyltar ut vid särskilt intressanta minnesmärken längs den gamla vägsträckan. Dessutom kommer en vägbok med karta och beskrivningar, författad av Monica Gabrielsson Lantz. Och projektets hemsida är tänkt att fungera både som historisk resa på nätet - och som guide för den som vill följa vägen i verkligheten.
På lördag invigs utställningen i Söderköping av borgmästare Ingalill Östlund. Det bjuds på medeltida musik, mjöd och medeltida kakor. I anslutning till vernissagen håller Sigun Sjöberg föredrag om medeltida mode och kröningskläder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!