Under året har landets större filmkedjor övergått till digital filmvisning som gjort det svårare för de mindre biograferna att få tag på analoga filmer. Ett problem är att de mindre biograferna oftast inte har råd att skaffa ny utrustning. Utöver detta måste de även hålla koll på besökningsantalen för att de inte ska behöva riskera nedläggning.
- Just nu är det mycket hårt för mindre biografer, men förhoppningsvis löser det sig när besökarna ser hur mycket bättre bilden och ljudet blir, säger Johan Karlsson chef för Cnema. När jag började jobba på kommunen för cirka 12 år sedan hade vi bara halvtrasiga och repiga filmer att visa till exempel.
SatsningI Norrköpings kommun har det funnits fyra stycken mindre biografer, Cnema inräknat. Nu är det bara IOGT på Lilla Teatern och Cnema som är aktiva enligt Patrik Brisander kultur- och fritidschef på Norrköpings kommun. Bengt Cede som var med och organiserade Ordenshusbion fram till dess nedläggning 2010 har spekulerat hur det skulle varit idag angående övergång till digital filmvisning.
- Vi hade ändå fått lägga ner bion då vi inte skulle kunnat bära den investeringen, säger Bengt Cete.
Att ta lån skulle alltså inte gjort någon större skillnad angående nedläggningen.
- Lån skulle ha krävt en stor egen insats som vi inte hade möjlighet till, fortsätter Cete.
Enligt kultur- och fritidschef Patrik Brisander kommer inte de på Norrköpings kommun satsa på de mindre biograferna. Dessutom ska ingen av dessa föreningar ha sökt något bidrag för upprustning av lokalerna.
En längre artikel finns i tidningen.