Dubbeljubileum för Mr Bowling
NORRKÖPINGNorrköpings mustaschprydde Mr Bowling, Åke Bjerselius, fyller 60 år. Samtidigt firar skötebarnet Vilbergen Super Bowl 30 år.Men Åke är mer än bara bowlingbiten. Han är också hajbiten. Och han är nog en av få moderater som gått på arbetarrörelsens mest kända folkhögskola.
Åke Bjerselius rullar gärna klot, men på lördag rullar han hatt. Då firar han sin 60-årsdag och samtidigt är det 30-årsjubileum för Vilbergens bowlinghall. Den blev min lott i livet, säger Åke och ser mer än nöjd ut. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Han visar upp ett ärr på högerarmen.
- Jag blev hajbiten, säger han och skrattar. Nej, jag dramatiserar ibland. Det är fascinerande djur, på så sätt är jag hajbiten. Men jag blev biten av en jättesköldpadda som simmade bland hajarna. Sådana presenter betackar jag mig nu.
Åke Bjerselius är en man som har nära till skratt, är full av historier och talar i rasande tempo. I måndags fyllde han 60 år och det firar han i morgon med stor fest i bowlinghallen, livsverket.
Det är naturligtvis där vi träffar honom. Och intervjun ackompanjeras av rullande klot som spränger käglor åt alla håll. Strike på strike. Det är ett av barnbarnen som visar prov på sin talang.
I 30 år har Åke Bjerselius drivit bowlinghallen i Vilbergen. Originalbanorna av kanadensisk lönn är kvar och oljas dagligen, men mycket teknik har utvecklats med åren. Den krångliga poängräkningen sköts nu med datorns hjälp och kanske är det därför intresset för sporten ökat explosionsartat.
<b>På bowlingkartan</b>
Förra året hade Sveriges 210 hallar 2,8 miljoner besökare. Vilbergen Super Bowl har vuxit till en nöjesindustri med mer än bara bowling: minigolf, restaurang och biljard. Där arbetar idag 16 anställda och lika många timanställda som hoppar in under högsäsong. Antalet hallbesökare uppskattas vara mellan 500 och 700 om dagen. Förr betraktades bowlig som en sport för äldre herrar, men nu tränar 200 juniorer i åldrarna sju till femton i hallen.
- Jag är väldigt stolt över att ha varit med att placera Norrköping på bowlingkartan. Här har vi 28 idrottsföreningar med bowling på schemat och åtta pensionärsföreningar som bowlar. Och återväxten är bra, säger Åke.
<b>"Röda nästet"</b>
Hans intresse för sporten väcktes i mitten av 60-talet, när han fick jobb på Folkets hus bowlingbana i Norrköping.
- Ingen frågade om jag visste något om hur man sköter en bowligbana. Jobbet fick jag när jag berättat att jag gått på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Min pappa tyckte nämligen att jag behövde lite socialistisk skolning och därför hamnade jag på "Röda nästet".
Efter en tid arrenderade Åke bowlingbanorna, men växte så smånigom ur kostymen. Han ville bygga en egen bowlinghall.
- Det var tack vare den legendariske byggherren Henry Ståhls bistånd och gedigna intresse den blev byggd, banan, som blev min lott i livet.
Bowlinghallen stod klar sommaren 1973. I 30 år har Åke drivit den, men tröttnat på den - det har han inte. Han brinner fortfarande för bowlingen.
- Jag tycker det är jättekul. Jag kommer nog att bli kvar här tills de tvingas bära ut mig, säger han.
<b>Alla kan delta</b>
Tjusningen med sporten tycker Åke är att alla kan delta: handikappade, gamla och unga.
- Jag brukar kalla det för krossa doran-syndromet. När man tittar på ansiktet på den som slår ett bowlingklot, är det som hos den som kastar en sten i en fönsterruta. Ansiktet spricker upp i ett leende.
Åke skrattar också mycket, trots att han är född i "Pinan" - som Karlskrona ibland kallas. Fadern kom från en småbrukarfamilj i Skåne och modern kom från pappersarbetarfamilj i Småland. Vid fyra års ålder flyttade han till Norrköping.
Det politiska intresset fanns i familjen. Åke Bjerselius blev aktiv moderat, medan brodern var socialdemokrat. Hans bror var - inte helt okände - Kjell Norberg, kommunstyrelsens ordförande som plötsligt avled i februari år 2000.
- Vi förde aldrig några politiska diskussioner, men visst kunde Kjell ge mig en och annan gliring ibland: "När jag ställde mig på barrikaderna 68, gick du med i moderaterna", kunde han säga.
Att det blev politik för Åke Bjerselius var mest en slump. Men det politiska engagemanget är ingenting han ångrar, några baksidor i form av politikerförakt har han inte märkt särskilt mycket av.
<b>Temperamentsfull</b>
Åke Bjerselius beskriver sig själv som "ganska temperamentsfull, men inte långsint".
- Jag har inga kända ovänner, men när man har en framträdande roll och säger vad man tycker i radio kan en del uppfatta en som kaxig. Men barnbarnen tycker att jag är snäll. Och det är ett gott betyg.
Sedan 1972 bor han i Kättsätter. Han trivs bra med närheten till naturen, där han kan gå ut och gå med familjens store schäferhanne Pasco.
- Tidigare ägnade jag mig åt golf. Men nu är Pasco mitt motionsredskap.
Åke Bjerselius tillhör inte dem som beklagar sig över sin ålder. Han gläds åt att fylla år. Många i hans familj fick aldrig uppleva sin 60-årsdag.
- Det är alla tiders att fylla 60. Min bror Kjell avled när han var 58 år och min mor var 50 år när hon dog. Därför har jag inget emot att bli äldre. Det är ett tecken på att man lever.
Namn: Åke Bjerselius.
Fyller: 60 år (redan i måndags).
Bor: I Kättsätter.
Familj: Hustru Margareta, schäferhannen Pasco, tre barn och åtta barnbarn ("men ytterligare två är på gång").
Personbästa i bowling: 913 på fyra serier. "Det var 1976. Jag har en allsvensk medalj där hemma."
Dricker: Gärna whisky, helst "Bells".
Roas av: Allsång på Skansen, VM i fotboll och tungviktsmatcher i boxning.
Oroas av: Ingenting. "Möjligen mässan European Bowling Trade Show som EBPA (European Bowling Proprietors Association) arrangerar i Berlin den 22-24 augusti. Jag är ordförande och ytterst ansvarig. Går något snett får jag skulden."
Beundrar: Ronald Reagan.
Motto: "Man gör så gott man kan."
Engagerad i: Ordförande för EBPA, Europas Hallägareförening, med 27 medlemsländer, ordförande i IFK Norrköpings supporterklubb, ordförande i Borgsmoderaterna, ledamot i kultur- och fritidsnämnden, ordförande i Bowlingklubben Örnen, med mera.