Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drömmen om vingar

Spröda fågelvingar, tunga flygplanskroppar, fjäderlätta fjärilar och fantastiska uppfinningar. Drömmen om att flyga fyller Norrköpings Stadsmuseum.

Kultur och Nöje2003-03-17 00:00
I en monter visas en sepiafärgad journalfilm med pionjärernas ihärdiga försök att förverkliga drömmen och lyckas sväva tyngdlöst ovanför jordelivet. Vingarna är konstruerade av fjädrar, metall, segelduk och allehanda material.
Men inget av försöken lyckas, en ölmagad gubbe gör ett svanhopp från en sten. Krasch! Likt Ikaros krossas han mot marken med den misslyckade vingarna över sig. Drömmen rivs sönder.
Filmerna är komiska, lite slapstick, och det är lätt att glömma att de våghalsiga försöken ibland slutade i tragedier.

<b>Omöjlighet</b>
Någon skrev år 1742: "Det har nu slutgiltigt bevisats att det är omöjligt för en människa, inte bara att lyfta sig från jorden med konstgjorta vingar, utan också att hålla sig svävande i luften. Låt oss inte spilla tid på att försöka ändra naturens lagar."
Säkerligen ansågs de som kom släpande i byn med sina egenhändigt byggda vingar över axeln vara spritt språngande galna.
Det känns faktiskt befriande att drömmarna och visionärerna vann till slut. Utan nytänkarnas ihärdiga försök hade vi inte kunnat ta charterplanet till Mallorca idag.
En som fascinerats av just de här journalfilmerna är konstnären Lars Agger. Han har drömt om att flyga i hela sitt liv och träffades i hjärtat av pionjärernas desperata försök att flyga.
Filmerna satte hans fantasi i rörelse och det är på hans initiativ utställningen "Lättare än luft" tillkom.

<b>Även vetenskap</b>
Hans sinnliga skisser och skulpturer står i fokus. Bland de vackraste är skulpturen "cirkusflygaren" på sin enhjuling med sina utfällda vingar av vit segelduk.
Även teknik och vetenskap finns med i utställningen. Vi får veta hur trollsländan, luftens egen akrobat, gör för att stå still i luften . Vi får se filmsekvenser där Leonardo da Vincis 83 kilo tunga fallskärm provas i verkligheten. En invändning mot utställningen, producerad av Riksutställningar, är att den möjligen innehåller för lite text och förklaringar för dem som ser den på egen hand. Den vetgirige kanske inte blir tillfredsställd, men vår fantasi och lekfullhet får åtminstone näring.
Utställningen riktar sig främst till barn och ungdom. Därför är det vettigt att det byggts en "verkstad för fantasin". Där finns plats att prova sina egna vingar, antingen i trampolin, i lian eller genom att vika pappersflygplan och svalor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!