Disneys fyra hemligheter
STOCKHOLM (TT SPEKTRA)Sitter du och filar på filmmanuset som ska föra dig till Hollywood?Då är Philip LaZebnik mannen att rådfråga. Han är manusförfattare och konsult och har jobbat både åt Disney och konkurrenten Dreamworks.
LaZebnik är amerikan men bor sedan en tid i Köpenhamn där han skriver manus och är lärare på Filmskolen. Han är medförfattare till Disneys "Pocahontas" och "Mulan" samt till Dreamworks "Prinsen av Egypten".
När TT Spektra träffar honom på Filmhuset i Stockholm för att få manustips visar det sig att de tre hemligheterna egentligen är fyra:
Hitta ett universellt tema. Marquee value (mer om detta senare). Skapa karaktärer som är bättre än de flesta människor snarare än likadana. Fortsätt att utveckla berättelsen så länge du bara kan.
Ordet går till Philip LaZebnik:
Universellt tema.
- Ett skäl till att Disneys och Dreamworks filmer blivit så framgångsrika - och bra - är att Walt Disney var en smart kille som kom på att filmer måste handla om något och inte bara vara underhållning. De har starka karaktärer och bra historier. Och ett tema som går att sammanfatta i en mening, som "döm inte hunden efter håren" i "Skönheten och odjuret".
- Om en scen inte förstärker det temat - klipp bort den. En immigrants strävanden är ett bra tema, men det är inte universellt som till exempel kärlek och att växa upp.
Marquee value.
- En marquee är skylten utanför bion där publiken ser filmens titel. Marquee value innebär att de ska se titeln och tänka "den här filmen måste jag se". "Snövit" och "Pinocchio" är bra exempel. Publiken vet exakt vad filmen ska handla om, vilket låter hemskt tråkigt. Men det går tillbaka till de grekiska tragedierna: Publiken ville inte veta hur det gick för rollfigurerna, det visste de redan, utan de var nyfikna på hur historien skulle berättas den här gången.
- På Disney har de genomgångar där varje anställd får chansen att presentera en filmidé. En gång kom en manuskille med en teckning på en indianflicka i en kanot och sa ett ord: Pocahontas. Dåvarande chefen Jeffrey Katzenberg sa direkt "Det är vår nästa film". Varenda skolbarn i USA kan historien om Pocahontas, även om den visat sig vara direkt lögnaktig.
- "Shrek" är en filmtitel som inte har marquee value i sig själv. Det är där PR-folket kommer in.
- Det är det här som gör folk galna när man pratar om Disney. Inga dubbeltydiga slut, ondskan vinner aldrig. Men vad som gör filmerna så tilldragande för publiken är att de visar oss gestalter som är moraliskt överlägsna, etiska, som motsvarar situationens krav. När publiken ser "Pocahontas" är de övertygade om att de själva skulle vara John Smith, mannen som reser sig och tar avstånd från fördomarna mot indianer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!