Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Diger samling i svart och vitt

- Många betraktar 70-talet som en guldålder för klassiskt svartvitt fotografi, berättar Anna Tellgren, intendent på Moderna Museet i Stockholm. I utställningen "Åter till verkligheten" visar hon upp de främsta guldkornen från museets samlingar.

Drygt 200 fotografier av ett 40-tal fotografer visas i den utställning med fokus på 70-talet som intendent Anna Tellgren plockat fram ur Moderna Museets samlingar och tagit med sig till Arbetets museum.

Drygt 200 fotografier av ett 40-tal fotografer visas i den utställning med fokus på 70-talet som intendent Anna Tellgren plockat fram ur Moderna Museets samlingar och tagit med sig till Arbetets museum.

Foto: Forsby Jan

Kultur och Nöje2010-09-10 03:00
Drygt 200 svartvita fotografier av ett 40-tal fotografer, i huvudsak härstammande från Sverige och USA, men även några från de baltiska länderna, det är vad som erbjuds när Arbetets Museum får fint besök av Moderna Museet och utställningen "Åter till verkligheten".- Det är fantastiskt kul att få jobba med vår samling på det här viset. Vi har ungefär 100 000 nummer i samlingen och det här är ett snitt med fokus på 70-talet, berättar Anna Tellgren.Prövade sig fram
Fotografierna sträcker sig från slutet av 60-talet och fram till skarven mot 80-talet, men har det dokumentära gemensamt. Därav namnet på utställningen.- Fotograferna prövade sig fram, experimenterade och försökte pressa mediet till något nytt, men har fortfarande kvar det dokumentära - de återkommer hela tiden till verkligheten.Amerikansk misär
Många av fotograferna, som med de bilder som visas i utställningen tog sina första stapplande steg på en större scen, har kommit att bli stora stjärnor med åren. Den bland allmänheten kanske mest kände, amerikanen Larry Clark som också gjort sig känd som filmregissör med titlar som "Kids" och "Ken Park" på sitt cv, representeras här av två hela bildsviter. Bland annat "Tulsa" som kom som bok redan 1971.Clark växte upp i Tulsa, Oklahoma och rörde sig i umgängeskretsar på samhällets skuggsida. Hela tiden med kameran på axeln.- Clark levde nära människor som det inte gick så bra för, människor som knarkade och tjuvade, berättar Tellgren.Följaktligen föreställer bilderna också personer som injicerar narkotika, skamlöst blottar sin nakenhet och inte sällan viftar med skjutvapen.- Det här var helt nytt, provocerande och obehagligt på den tiden, berättar Tellgren.- Men Clark förklarade att det handlar mycket om uppmärksamhet. Det var vad de här unga människorna sökte och saknade. Hans foto handlade om att ge dem det.Ssamma stil
Att det ingår många amerikanska fotografer i utställningen beror på att Moderna Museet har en stark samling av just dessa berättar Tellgren. Flera av dem ställde ut på museet tidigt i karriären.- Många internationella kollegor blir imponerade av våra samlingar. Idag är de flesta av fotograferna stjärnor, vi skulle aldrig ha råd att köpa in verk av dem idag.Svenska raggare
Men den amerikanska skuggsidan och kulturen är bara en del av den här mångfacetterade utställningen. Från Clarks misär kan steget tyckas långt till svenska raggare eller vardagen i Baltikum, men allt ryms inom utställningens väggar.- Det är väldigt olika teman och händelser i bilderna men det är ändå samma sätt att arbeta med foto, det fanns en gemensam stil i både öst och väst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!